Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Opnieuw tegenslag bij gratis schuur

Te groot, te hoog, verkeerd model en te zichtbaar. Ah, die Franse bureaucratie ook! Tijd voor een stevig gesprek met de gemeente.

Onze ‘gratis zonneschuur’ krijgen we niet cadeau. De gemeente wees onze eerste aanvraag af met als enige reden dat ze 1.500 m² té groot naar ons behoeven vond. Ze vroeg ons dus om een nieuwe aanvraag in te dienen met een bijlage van de landbouwkamer. Die moet daarin uitleggen waarom we deze 1.500 m² nodig hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Dus hebben we eind september een tweede aanvraag ingediend. De speciale bijlage gemaakt door de landbouwkamer kostte ons €150.

Nieuwe schuur, ander model

Vorige week kreeg ik een telefoontje van het gemeentehuis dat er nog meer documenten misten. Uiteindelijk komt het erop neer dat de gemeente de schuur nu eigenlijk té hoog vindt en dat deze niet in het landschap past. De burgemeester raadt mij aan om van het eenzijdige dak af te zien en er een tweezijdig dak van te maken en ook wat minder hoog te bouwen. Kortom, we beginnen opnieuw, met een nieuwe schuur en een ander model.

Ambtenaar op het bedrijf

Toch laat ik het er niet bij zitten. Komende week probeer ik een afspraak te maken met de ambtenaar die mijn bouwvergunning elke keer afwijst. Geen gedonder, alleen maar even wat duidelijkheid scheppen. Ik wil nu wel eens weten waar we aan toe zijn. Het beste zou zijn dat deze persoon bij ons op het bedrijf komt kijken. Dan begrijpt hij dat we de schuur echt nodig hebben. Wellicht kunnen we hem er dan ook van overtuigen dat de schuur voor niemand zichtbaar zal zijn.

Graag duidelijke regels

Een derde aanvraag is niet het probleem, alleen een kwestie van geduld. Maar dan moeten de regels wel duidelijk zijn, zodat we niet voor een vierde keer overnieuw moeten beginnen. Ah, l’administration française!   

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  Als wij hier een schuur willen bouwen zijn wij alleen materiaal nodig en als je het zelf niet wilt doen, een aannemer.
  Live is simple and wonderful

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  farmer saskachewan daar komt het in de praktijk wel op neer maar officieel zou je een bouwvergunning moeten hebben ,en jan heeft het over een gesusidieerde schuur en dan wordt de zaak ook hier wat ingewikkelder

 • no-profile-image

  Boer

  Nou farmer saskatchewan, misschien is dat bij jullie dan wel eens gebeurd, maar in plaatsen in Alberta hebben we het wel anders meegemaakt. Een schuur die niet aan de voorschriften voldeed, kon weer tot aan de grond toe afgebroken worden, en zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Live is not that simple and wonderful for everybody in Canada!

 • no-profile-image

  farmer

  Ben 3 keer bij de R.M. geweest om er zeker van te zijn dat ik niks nodig was.
  Alleen bij een varkens of kippenstal wordt er naar gekeken. ( En als ik door Manitoba rijd vind ik dat ook terecht.)
  Voor een gewoon bouwwerk op het platteland ben je echt geen vergunning nodig, wat je ook wilt neerzetten.

 • no-profile-image

  Edwin Camps

  Ga je uit Nederland weg........bots je bovenop een bureaucratie die nog veel erger is dan je van te voren gewend was..... Jammer. Is wel zo dat als ze je de regeltjes duidelijk maken, een aanvraag wel veel simpeler zou moeten zijn. Niks mis met regels, als we ze maar snappen, kunnen toepassen, en niet van de week weer veranderen in wat anders. Wij moeten hier ook vergunningen hebben, maar dat is niet echt iets gecompliceers. Succes met de nieuwe aanvraag

 • no-profile-image

  Albert

  Volgens mij is de interpretatie van de regels in Frankrijk sterk afhankelijk van de lokale ambtenaren en bestuurders en de relatie die je met hen hebt. Je zou het een milde vorm van korruptie kunnen noemen.

 • no-profile-image

  henny

  Tja, daar zit je dan lekker mee hè? De fransen doen zo ongeveer waarvan ze denken dat 't wel leuk is. Er zijn wel maten en limiten, maar de interpretatie valt nogal eens verschillende uit. Heb je éénmaal een ambtenaar tegen z'n been geschopt of een te kritische vraag gesteld( waardoor z'n ego niet is gestreeld) kun je hindernis na hindernis verwachten. Boycotten kunnen ze ook en dan weten ze niet waar 't aan ligt dat iets niet "rond" komt! "Lieve koekjes" bakken werkt nog 't beste. Geef ze 't idee dat zij 't weten en wek de veronderstelling dat ze héél erg belangrijk zijn, gegarandeerd dat je 100% meer kans hebt!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.