Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Maisoogst valt mee

Mest werkt in de mais, ook hier op de Hongaarse klei. Al heeft die wel wat nadelen. Ook aardappelen als voorvrucht pakken positief uit. En de prijs loopt lekker op!

Ook in de Hongaarse akkerbouw loopt het altijd anders dan je zou willen plannen. Na een veel te lange droge perode hebben we nu dag, in dag uit regenbuien. Er is 70 millimeter gevallen in vijf dagen. Het is me na al die jaren wel duidelijk dat je hier veel extremer moet meebalanceren met het klimaat dan in West-Europa, als je aardappelen teelt. Alle grond dient voor de winter geploegd te zijn. Lukt dat niet, dan hoef je niet te gaan telen in het voorjaar. En laat nou dat winterploegen dat nog gedaan moet worden mijn grootste zorg zijn. Een planning van klokrond ploegen met twee chauffeurs (14 uur voor mijn rekening en 10 uur voor een nachtchauffeur) is in de maak.

Winterploegen wordt stressgedoe

In de toekomst word dat winterploegen echt het grootste stressgeval op mijn bedrijf. Want de zomergranen staan niet in het bouwplan, en een gevoelige uitbreiding van het areaal bewaaraardappelen en mais is op komst. Met zulke gewassen kun je weinig voor half oktober al onder de ploeg gehad hebben.

Maisoogst later dan gepland

De meeste mais in Hongarije is in de tweede helft van oktober gedorst. Het was allemaal vlug klaar, eerlijk gezegd. Het areaal mais hier in het noorden van Hongarije is dan ook niet zo heel groot. Onze mais stond zo ongeveer het langst van allemaal. Door het uitlopen van onze aardappeloogst kwamen we namelijk niet toe aan het maisdorsen. Uiteindelijk zijn we er half november toch aan begonnen toen we rond 18 november het aardappelrooien even moesten staken vanwege de regen.

10 ton mais per hectare

In deze streek gaan de meeste geluiden over opbrengsten van rondom 6,5-8 ton per hectare bij 15 procent vocht. Wij haalden gemakkelijk 9,5-10,5 ton per hectare. Het formaat van de korrels zal aan die hoge opbrengst zeker hebben bijgedragen. We oogsten dit jaar namelijk wel erg grote korrels met onze Dekalb (Monsanto) mais met fao 480. Het vochtgehalte varieert van 15 tot 16,5 procent. De mist op de meeste oogstdagen zal daar ook wel iets aan gedaan hebben.

Drijfmest en aardappelen in voorvrucht werken

Ik weet dat mais die drijfmest kreeg gemakkellijk 1,5 ton meer kan opbrengen dan gemiddeld. Het is echter moeilijk om dat de Hongaren wijs te maken. Er hoort namelijk wel een kanttekening bij: ongeacht wanneer je die mest uitrijdt, wordt de grond hier na het uitrijden altijd tijdelijk omgezet in slib, en iedere daaropvolgende grondbewerking laat een taaie grond zien. Vanwege dit negatieve aspect zit de Hongaarse akkerbouw op deze kleigrond niet echt te springen om drijfmest. Het werk moet opschieten. Extra diesel- en bewerkingskosten worden het best vermeden, want het voordeel van de meeropbrengst is al weg nog voordat er gezaaid wordt.
Als pure varkenshouder begrijp je dat niet altijd. Het is wanneer die varkensboer plots akkerbouwer wordt, dat dit begrijpelijk wordt, zelfs voor doorwinterde varkenshouders met meer dan 50 jaar dienst (zoals mijn vader was).

Aardappelen als voorvrucht

Dit jaar stond onze mais ook op grond met aardappelen als voorvrucht. Daar zie je ook dat je gemakkelijk 500-1.000 kilo meer haalt per hectare. Ondertussen is me ook al wel gebleken dat de meststoffen die je dit jaar strooit, in de daaropvolgende teelt de meeste werking hebben. En aangezien aardappelen van alles hebben gehad, heeft dit nadrukkelijk invloed op de opbrengst van de mais.

Korrelmais pas volgend jaar drogen

Het geringe percentage vocht in de mais maakt het mogelijk dat we de korrelmais oogsten en wachten met drogen tot begin volgend jaar. Daarmee zullen we pas beginnen als de aardappels geschoond zijn.

Prijzen lopen op

En omdat we nog moeten gaan drogen en nog maar weinig zin hebben in verkopen, zijn wij nog niet echt geinteresseerd in de huidige biedprijzen. Ik zie wel dat de prijs sterk stijgende is. Vandaag (25 november) wordt reeds per ton 32.000 forint (€116) exclusief btw geboden voor de mais droog uit de schuur. Dat is €36 meer dan een maand geleden, tijdens de oogstpiek.

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  andre

  mijn vraag
  is spitten dan geen optie?

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Spitten ?

  Geen idee , grondbewerkingsmachines met cardanaandrijving zijn hier een ver van mijn bed show.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick ik heb net even gebeld om zeker te zijn hier wordt voor voor mais no 2 (66kg hl)Can $190 per ton betaald maar no 2 is dit jaar zeer zeer zelden door gebrek aan zon is er veel no3 en 4 en 5(58kg hl.) en 'n no 4 is $170 wel ongeveer de top IK verwacht dat volgend voorjaar er veel druk op de Chicago beurs zal zijn , in de cornbelt in de USA is er veel schimmel op de mais (die na gedroogt te zijn weg is) maar toch veel minder goed houdbaar dus waarschijnlijk volgend voorjaar op de markt komt Maar wie het WEET mag het zeggen
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  peter cardinaels

  waarom geen chisel of een machine lijk de amazone ik bewerk hier ook klie gronden en dat lukt prima

Of registreer je om te kunnen reageren.