Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Late sojaoogst (1)

Dit jaar wordt de soja laat geoogst. Mijn ruim 100 hectare is in zes dagen gecombined, drie weken later dan normaal.

Hier in Oost-Canada zijn de soja- en maisoogst laat begonnen, net als in de Amerikaanse cornbelt. Die late oogst is een gevolg van een zomer met weinig zon, regelmatig een bui maar niet echt veel water. De grond bleef in het algemeen droog.
In een normaal jaar is de soja zo rond de tweede week van september rijp. Dit jaar bij lange na niet. Eind september was hier in Quebec nog geen 10 procent van het areaal geoogst, in Zuidwest-Ontario zelfs nog minder.

Ideaal vochtgehalte

Gaat de soja er pas in oktober af, dan geeft dat meestal problemen. De dagen zijn korter, de luchtvochtigheid is hoger en de temperatuur lager. Het ideale vochtgehalte om soja te dorsen voor zaaizaad is 16 procent, voor andere toepassingen is dat 15 procent of lager. Op mooie dagen in september loopt het vochtgehalte overdag snel terug. Soms zelfs zo veel, dat voor zaaizaad wel eens wordt gestopt met oogsten om de kiemkracht niet aan te tasten. Maar dat was dit jaar dus niet van toepassing. Ik heb zelfs een dag tot 18,5 procent gedorst!

Natto’s oogsten

Begin oktober konden we twee dagen voluit dorsen, na half oktober nog eens vier korte dagen. Gelukkig was dat voor mij genoeg, alles is er nu af. Ik had dit jaar ongeveer 80 hectare natto's (dat zijn hele kleine sojaboontjes, uitsluitend voor export naar Japan) en zo’n 23 hectare Roundup Ready-soja. Deze teel ik om een perceel goed onkruidvrij te krijgen. Om vermenging met de natto’s te voorkomen zijn deze op het allerlaatst geoogst.
Mijn vijfjarige kleindochter, die vaak meegaat combinen, heeft haar klasgenoten en de juf ook al ingelicht dat wij de natto’s niet eten, maar dat ze gegeten worden door mensen die héél ver weg wonen.

Op 31 oktober ben ik even naar Ottawa geweest. Onderweg zag ik dat er nog onwijs veel soja op het land stond. Hier, in mijn regio die wat ten oosten van Ottawa ligt, is de meeste soja wel geoogst. Maar ook hier zijn sommige bedrijven nog niet begonnen met de oogst.

Foto's: Ed Bakker

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maik wolsink

  hier in de nl is ook alles al geoogst bijna alles is er een aantal weken vroeger afgegaan hier zijn ze nu normaal druk met de laatste korrelmais maar het is hier al alemaal weg de combine van het bedrijf waar ik stage loop staat al weer winterklaar in de stalling.
  maar ik heb even een vraagje wat is nou Roundup Ready-soja ik denk zelf dat dit een gewas is wat je moet doodspuiten voor de oogst maar weet het niet zeker

 • no-profile-image

  roelof de boer

  mooi stukje , heer bakker

  ben beniewd wat uw voor rendement haalt met soja normaal en de ogm soja ?
  wij hier in lavit halen zo'n 3,5 ton / ha (beregend ) en wat is de tendens voor volgend jaar mais soja ?

 • no-profile-image

  G-J

  Round up ready betekent dat het gewas bespoten kan worden met round up en niet afsterft. Al het overige sterft wel af. De mais, soja of wat dan ook heeft geen concurrentie van onkruien. Ik heb t verschil gezien op mijn stage in Thunder bay ontario. Round up ready stond helemaal schoon en was een stuk langer dan "gewone" mais waar wel veel onkruid stond. Jammer dat wij t hier niet mogen gebruiken.

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Ed,

  Wat mij intresseert is niet het onkruidplaatje maar het opbrengstplaatje (kg/ha).
  Stel 2 goede soorten mais 1 roundup Ready 1 klassiek met perfecte onkruidbestrijding (wat volgens mij ook nog bestaat).
  Zijn er dan ook nog opmerkelijke kg/ha opbrengstverschillen of is het opbrengstverschil enkel bij de kassa van Monsanto.
  Ikzelf ben een Dekalb freak maar sinds deze zomer onder geen enkel beding een Roundupfraek want het lijkt wel of Roundupresistente onkruiden optreden.
  Het spul werkt hier enkel nog op stoppel door en door als je er zowaar alle overschotten van andere onkruidbestrijdingsmiddelen gaat bijkappen. Maar verkopers steken zich dan natuurlijk weg achter de gebruikte hoeveelheid , wat bij mij telt dat is dat een onkruidweelderige veld 3jaar geleden met 4 liter genoeg had om zichzelf te schonen en een nihielonkruidperceel er niet genoeg mee had .
  Op zoek achter een vervanger alvast

  MVG,

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  om het nog even over het RR systeem te hebben; het wordt hier wel toegepast maar wel met de nodige zorg. als je smerig land hebt ,dan is de onkruid bestrijding met glyfosaat goedkoper dan met convencionele onkruidbestrijding. wie echter zegt dat op de convencionele manier soja (of andere gewassen) niet schoon te krijgen zijn moet zijn schoolgeld terughalen of beter naar zijn voorlichter luisteren. als je het RR-systeem als kip zonder kop toepast krijg je gegarandeerd problemen met resistente planten die van 20 liter glyfosaat per ha nog niet doodgaan.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  in antwoord op de verschillende reacties Eerstens is in mijn geval de niet GMO soya voor menselijke consumtie of voor zaaizaad en in bijde gevallen zij niet alle bestrijdingmiddelen toegestaan B.v. kweek en sow thistel(het nederlandse woord weet ik niet) kun je wel in kontrole houden maar echt uitroeien lukt niet elk jaar.
  Het opbrengst plaatje gewone NON GMO
  brengt hier zo tussen de 3 en 4 ton ha
  GMO's zijn ook ongeveer in die ordere
  het verschil in prijs voor de oogst is op dit moment hier ongeveer$ 35 a 40 per ton
  De natto's hebben een lagere opbrengst
  die varieerd grofweg tussen de 2 en 3 ton ha .in geld :de gmo's heb ik geboekt voor $417 per ton en de natto,s gaan ongeveer $760 per ton opbrengen
  Maar dit ras natto's zaai ik toch maar niet meer het duurde VEEL te lang voor ze de grond bedekte dus bleef er onkruiddruk en ze bleken zoals op foto te zien is behoorlijk legerig te zijn
  Voor de brazieliaanse reactie ik sprak ik op de beurs deze week in hannover drie Argentijnen die vertelde dat daar 98% van soya GMO is hier zie je ook dat de grotere bedrijven steeds meer op GMO overschakelen

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick dat je een Dekalp freak ben wist ik al .De opbrengsten zijn van strikt Glyphosate resistant en non gmo gelijk maar nu zijn de gmo mais meestal ook resistant tegen Cornborer(het rupsje dat de stam leegvreet), wireworm (in het frans perse tige doorboord de stam net onder de grondoppervlakte als de mais tussen net boven de grond en vier blaadjes heeft en de laatste het woord zegt het al vreet de wortels aan deze nieuwere GMO hebben vaak 10 tot soms 20% meer opbrengst Patrick ik ben het helemaal met je eens mais kun je ook brandschoon veld hebben maar met je hebt altijd piepers in de vruchtwisseling en met glyphosate heb je geen residu gevaar
  Wolsink Round up Ready is eigenlijk round up resistent dus het gewas ermee doodspuiten gaat niet maar wordt gebruikt voor een EEN middel onkruitbespuiting

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.