Het zat dit jaar aan alle kanten mee. Normaal neemt het oogsten van de granen vier weken in beslag, dit jaar maar de helft. Gemiddeld per man 1 hectare per 10 minuten!
Nu de oogst hier in volle gang is, hebben veel loonwerkers en boeren enkele buitenlandse vakantiewerkers in dienst. Ook op mijn boerderij zijn tien jonge Nederlanders neergestreken. Het is de crème de la crème van de Nederlandse boeren van de toekomst. Ze stralen een enorm enthousiasme uit. Het is zelfs moeilijk ze te laten stoppen na een werkdag van meer dan 12 uur. Iedereen vermaakt zich prima.
Einde van oogst al snel in zicht
Normaal duurt de oogsttijd hier minstens vier weken. Dit jaar zit alles mee en kunnen we waarschijnlijk in de helft van de tijd de 6.500 hectare graan oogsten. We hebben twee weken bijna constant 24 uur per dag kunnen doorwerken. Er is maar een dag verloren gegaan doordat er 5 millimeter regen viel.
Met de drie nieuwe NH CR9070-maaidorsers hebben we in twee ploegen gedraaid. Elke ploeg bestaat uit vijf of zes personen: drie maaidorserchauffeurs, twee chauffeurs voor de chaserbins (graanwagens) en een monteur/bedrijfsleider die standby is.
De normale indeling is dat ’s morgens om zes uur bij zonsopgang de nachtploeg wordt afgelost door de dagploeg. De maaidorsers maken dan om de beurt een pitstop voor tanken, doorsmeren en omruilen van luchtfilters. De dagploeg blijft ononderbroken doorrijden tot 6 uur s’ avonds. Bij het wisselen van de ploeg, juist voordat het donker wordt, is er weer een korte pitstop voor tanken en klein onderhoud van de machines.
Ik sta versteld van de enorme capaciteit van deze nieuwe machines. Ook tijdens de wat moeilijkere omstandigheden in de nachtelijke uren blijven de grote allesvreters stevig doorblazen.
Logistiek luistert nauw
Natuurlijk moet alles goed op elkaar afgestemd zijn. De drie maaidorsers oogsten in de praktijk tussen de 40 en 50 ton/ uur. Dat betekent dat de silo ongeveer 3 ton per minuur moet innemen. De bottleneck in de hele logistiek was dit jaar het transport van land naar silo. De chaserbins met een inhoud van elk 35 ton konden op 2,5 kilometer afstand elk maar maximaal twee vrachten per uur doen. De meeste tijd (12 minuten per vracht) waren ze kwijt aan het zoeken van de maaidorsers, omdat volgens de wet van Murphy er altijd wel een maaidorser aan het andere einde van het perceel (2,5 kilometer) vol was.
Nu ik deze blog aan het schrijven ben, is de dagploeg aan een perceel tarwe begonnen van 330 hectare. Dit zal tegen de avond wel klaar zijn, zodat de nachtploeg het laatste perceel van 350 hectare kan doen. Daar zijn ze mogelijk morgenochtend mee klaar. Tenminste, als in de laatste silo nog plaats is, anders moeten we de rest in ‘worsten’ (plastic slurven van 300 ton) draaien. Vandaag ga ik ook kijken of er nog meer oogstwerk in de buurt te doen is.
Hogere productiviteit
Wat zou mijn vader zich hierover verbazen als hij nog zou leven. Hij was er heel trots op dat hij met vier personen op een topdag tot 5 hectare kon oogsten, als alles goed ging. Dit houdt ruwweg in dat 50 jaar geleden één persoon in één dag 1 hectare kon oogsten. Nu kan één man in 10 minuten 1 hectare doen. Ik ben heel benieuwd hoever die verbetering van arbeidsefficiëntie in de toekomst doorzet.
foto's: Gerrit Kurtsjens
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.