Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Mooi oogsten en zaaien

Het droge weer houdt de droogkosten van de mais laag. Sommige boeren klagen dat ze niet kunnen zaaien, maar bij ons loopt het gesmeerd. Nog nooit eerder waren we voor 1 november al klaar.

Dankzij het mooie najaar en de droge zomer zijn we nu helemaal klaar met de maïsoogst. Alles is er af, gedroogd en veilig opgeslagen in de silo’s. Dit jaar was het flink droog in september en oktober. Dat heeft één groot voordeel: de maïs wordt veel droger geoogst waardoor de droogkosten laag zijn.

Mais op temperatuur

Normaal oogsten we eind oktober bij ongeveer 25 procent vocht. Dit jaar startte de oogst op 10 oktober en oogsten we gemiddeld op 19 procent vocht. Dat scheelt een flinke slok gasolie om te drogen. Vorig jaar hadden we ongeveer vier uur nodig om een oven vol met maïs, 15 ton graan, op een massatemperatuur van 60 graden droog te krijgen. Dit jaar hebben we de thermostaat teruggedraaid naar 40 graden. In een uur tijd was de maïs op temperatuur. Daarna nog een uur koelen en de maïs zit op 15 procent vocht. Vorig jaar verstookten we 5.000 liter dieselolie van €0,75 per liter. Dit jaar bestelden we 4.000 liter diesel à €0,51 per liter. Nog niet de helft ervan is opgegaan.

Graanprijs trekt aan

Dat komt mooi uit met de huidige graanprijzen. Vorig jaar verkochten we de maïs met de oogst rond de €170 per ton. Vandaag krijgen we niet meer dan €118 per ton. De markt trekt echter wel wat aan. We wachten dus nog even met het starten van de verkoop. Onze strategie was altijd een derde voor de oogst, een derde met de oogst en een derde na de oogst verkopen. Met de huidige prijzen komen we echter niet aan onze kostprijs. Reden om even af te wachten.

Geen last van droogte

Het is nog altijd redelijk mooi weer. We hebben vier dagen gehad met wat regen, maar dat stelde niet veel voor. In totaal is maar 15 millimeter gevallen. Veel boeren klagen dat het te droog is. Het ploegen wil niet en voor het zaaien van tarwe is het eigenlijk te droog. Met onze directzaaimachine hebben we van de droogte geen last. Vorige week hebben we net voor de regen het zaaien met de rotorkopeg afgerond. Komende week wordt het opnieuw mooi weer met zelfs temperaturen van rond de 20 graden. Zo kunnen we prima de laatste tarwe zaaien en de laatste 17 hectare sorghum oogsten. Daarmee is het voor het eerst dat we voor 1 november alles geoogst en gezaaid hebben. Dat schept weer wat lucht en geeft een goed gevoel.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  Jan het is leuk te lezen dat het allemaal goed verloopt als ik lees dat je met de rotorkopeg zaait dan staat het water me zowat in de mond die maken op de klei zulk mooi werk ik heb er ook een totaal versleten en heb nu weer een krone maar wordt eigenlijk nooit meer gebruikt het gaat te langzaam als je hier in het voorjaar zaait moet je eigenlijk vandaag beginnen en gisteren klaar zijn Als ik de dors foto bekijk is het net als hier onwijs hoge mais als je dat vergelijkt met zo'n 25 jaar terug toen was 2.5 mtr al hoog en kon je zonder al te veel poes pas de mais gewoon ploegen maar als ze nu niet gehakselt is door de maisbek van de combine of een hakselaar dan is dat onmogelijk geworden. Jan als je mais zo droog van het veld komt is je hectoliter gewicht ook hoger wat is dat bij jullie nu zo ongeveer 73 74 ?
  Wat de prijzen betreft heb ik net even op grain info quebec gekeken daar werd voor mais gemeld $can185 per ton dat lijkt me wat hoog ik denk dat de handel nu ongeveer 175 bied DE combine is een New Holland als ik het goed zie wat voor model , axiaal of niet ?
  Jan sorgum ik heb het hier ook wel eens gezien wat doen jullie er mee dorsen of of hakeselen als het gedorst wordt waar lijkt het zaad op ja ik vraag maar want ik heb geen idee , hier zie je het eigenlijk nooit meer
  oh ja deze week bij een boer geweest en die had sukup silo,s dus ze zijn er wel
  je hebt gelijk

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik heb gehoord dat er nu contracten worden aangeboden voor mais voor volgend jaar voor $175.

 • no-profile-image

  Hubert Duivenvoorden

  jan,'
  ik ben van plan om dit jaar ook was korel mais te verbouwen. nu lees ik dat jullie een olie gestookte droger gebruiken. hier wordt propaan gebruikt. gaat de mais niet naar de diesel ruiken? wat voor merk droger is het?

Of registreer je om te kunnen reageren.