Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Mais oogsten tussen de bliksemflitsen

Het weer is erg veranderlijk hier in Texas. In twee dagen van 30 graden naar nachtvorst. Dat instabiele weer leidt vaak tot onweer, en dan is het spectaculair combinen.

Niets zo veranderlijk als het weer. Dat geldt in Nederland, en ook in Texas. Twee weken geleden was het hier nog rond de 30 graden. Binnen 48 uur zakte het kwik tot onder het vriespunt en was het gras wit van de rijp. Overdag regende het ook nog eens flink.
Zo’n weersomslag heeft zeker invloed op de voortgang van de oogst en de kwaliteit van het graan. De laatste dagen hebben we veel oponthoud door de combinatie van regen en kou. Hier in de Texas Panhandle zijn door dit koude weer talloze records gebroken. De bevolking gelooft ook niet meer in de global warming.

De nachtvorst in combinatie met het vochtige weer bracht het vochtgehalte in de korrelmaïs omhoog naar meer dan 20%. De meeste ontvangende bedrijven willen het lager dan 18% zien, en daar betalen ze ook naar. We konden daarom enkele dagen niet combinen. Dit gaf ons tijd om alle machines grondig te controleren en te onderhouden.
Normaal gesproken gaat het onderhoud volgens een vast ritueel in de ochtend. Machines schoonblazen, V-snaren en kettingen controleren, filters en radiator uitblazen, smeren en vloeistoffen controleren. Als er niet veel bijzonders is, dan neemt dit hooguit een uurtje in beslag.

Na een paar droge dagen is het vochtgehalte weer onder de 18 procent en zijn we begonnen met de laatste 1.500 acres (zo’n 600 hectare) hier in Texas. Het werk verloopt soepel, het team is op elkaar ingespeeld en de sfeer is goed. De grote drukte bij de elevator gooit echter roet in het eten. Met een capaciteit daterend uit de jaren zeventig kunnen ze de grote aanvoer van korrelmaïs niet verwerken. Boeren klagen hier dan ook stevig dat de graanverwerkers niet zijn meegegroeid met de capaciteit van de combines.

Onweer en branden

De afgelopen dagen ging de temperatuur weer richting de 25 graden, een Indian summer. Dit warme weer laat in het seizoen brengt vaak onweer en storm met zich mee. Dit keer ook, de radio waarschuwde al snel voor opkomend onweer. We probeerden zoveel mogelijk te doen voor de regen. Volgens de radarbeelden zou het die dag tot 7 uur ’s avonds droog blijven. Vanaf 5 uur konden we het onweer duidelijk zien aankomen. De zware bui splitste zich vlak voor ons in tweeën en trok links en rechts om ons heen. Het gaf ons de gelegenheid om tijdens een spectaculair schouwspel van blikseminslagen door te combinen tot 10 uur ‘s avonds.

Veel akkerbouwers branden hier hun gedorste maisvelden af om overtollig loof kwijt te raken. Dit loof geeft vaak problemen bij het inzaaien van het volggewas. Complete velden van 200 hectare gaan in één keer in lichterlaaie en de branden zijn in de verre omtrek te zien.

We bereiden ons op het moment voor om de machines naar de meer noordelijke staat Kansas te transporteren. Daar zal de volgende weblog vandaan komen.

Foto's: Nico Huizing

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  de eerste foto is waarschijnlijk van stover branden. Er is daar en hier toch een groot verschil dit jaar denk ik niet dat er hier veel mais gedorst gaat worden onder de 32 a 33%vocht en in normale jaren begint het meestal zo rond de 30 en op het eind zo rond23 a 25% Je zegt dat iedereen zo klaagt over de ontvangst capaciteit van de elevators ik denk eerder dat jullie de klagers zijn er drie dingen te bezien 1e de dors capaciteit van combines neemt ENORM snel toe waar slechts enkele jaren terug de JD 9600 en de case 1680 de grootste machines waren is de capaciteit van de 9760 en de grote case en N H en nu ook de massey waarschijlijk meer dan dubbel als van de eerst genoemde machines 2e er zijn gewoon meer combines 3e Om de ontvangstcapaciteit van een elevator op te voeren moet er ontzettend veel veranderd worden dat zijn geen investeringen die op b.v. tien jaar afgeschreven worden. Als jullie hoog genoeg gaan zullen jullie ook nog wel dorsen over de sneeuw als het hard vriest dat gaat prima trouwens als er maar geen sneeuw op de mais ligt en geen rijp op zit .We horen nog wel van jullie

 • no-profile-image

  Nico

  @Ed,
  Net als je vorige comentaar, wij zijn niet de kagers. Dit is wat wij hier in de omgeving ervaren. Verder de elevators zijn hier gebouwd in 1951 en, zoals wij begrijpen, sinds dien nog niet vergroot. Wat het vocht betreft wordt hier in Texas en en Kansas niet ontvangen boven de 16% of 18% vocht. Alleen wanneer boeren zelf bins hebben kan dit tot 20% gaan. Bedoel je wat jullie dorsen misschien wet corn dat direct gebruikt wordt voor CCM of voer? En kun je me uitleggen wat Stover is zoals je in je comentaar zet?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Nico stover is gewoon het stro van mais wat op het land blijft als je gedorst hebt
  Ik heb dat vorig jaar ook wel eens gezegd mais kun over de winter makkelijk bewaren tot 18% op voorwaarde dat ze wel rijp is en dus niet gedroogd in de droger tot 18% en bij voorbaat geventileerd maar zo gauw het voorjaar wordt en de temperaturen oplopen moet ze eruit , in een silo als je er ELKE dag uit haald voor b.v. eigen vee kun je gaan tot zo'n 24% maar wel ventileren dan anders wordt een koek
  Net als in nederland droogd korrelmais maar zelden in het veld tot 18% of lager
  het gebeurt wel eens maar meesstal beginnen we hier te dorsen zo rond de 32 a34% (dit jaar zal het hoger zijn de enkele voorgaande jaren konden we starten bij zo,n 24% en zakte af naar zo'n 19% )en die korrel mais gaat dan door de droger alvorens ze in de silo gaat de handel accepteerd geen mais boven de de 14.5% ik weet niet of jullie ook nog naar de noordelijk staten van de cornbelt gaan(daar zijn ze ook erg laat met oogsten)

  maar daar zal de mais ook flink vochtiger zijn er was dit jaar gewoon veel te weinig zon dus echt rijp zal niet alle mais zijn dat kun je direct aan het bushel gewicht zien ccm mais wordt hier heel weinig gedaan ik weet niet hoe lang jullie nog daar blijven maar je verteld me maar eens hoe het gaat over de sneeuw bij - 25 dat zal als je noordelijk genoeg gaat vast nog wel meemaken
  Hier bij de elevators die drogen kun je vaak op de hoop kiepen dat gaat snel maar droger capaciteit maakt dat die bij goed weer vaak direct vol zitten als de natte mais in silo's moet duurt het lossen veel langer maar ze kunnen dan veel meer opslaan en kunnen dan bij niet dorsbaar weer tot wel een week gewoon door drogen

 • no-profile-image

  Willem

  Ik vind het best wel jammer dat Ed zo negatief reageerd, want deze jongens doen ervaring op in de US wat zeker goed is, Ed weet er volgens mij niks van af... Tja Ed is druk met een silo verplaatsen in een hele week!! Wat een boer in NL doet in een halve dag!!
  Wie is nou de boer met geen brains?


 • no-profile-image

  vriend van Ed

  Nou Willem ,

  Een oude rot in het vak moet je niet leren !
  Het zal ook wel voor hem fustrerend zijn dat een uitzendbureau uit Nederland het plots eens beter en anders gaat weten.
  Hij zal er ook wel problemen mee hebben dat de grootheid van sensatie en eigen borstkloppingen van dit uitzendbureau er even over is ... .
  Nieuwe mesjes snijden altijd goed ... .
  getekend :
  Vriend van Ed en relativerend deze artikels lezend .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.