Akkerbouw

Achtergrond

Stijging van de graanprijs houdt aan

De opwaartse lijn die de graanprijs al sinds weken te pakken heeft, zette zich ook deze week voort. Op de binnenlandse beurzen varieerden de plussen voor voertarwe van €4,00 tot €6,00. De telersprijzen schommelen nu tussen €122 (Middenmeer) tot €130 (Groningen). Ook voergerst vertoonde eenzelfde stijging. Op de handelsmarkt geldt voor voertarwe inmiddels een notering van €142 voor levering in februari. Voor de kerst lag dezelfde notering nog op het prijsniveau van €125.
Op de Europese markten vertoonden noteringen deze week forse schommelingen. In Frankrijk en Duitsland een forse stijging van tarwe- en maïsnoteringen. Voertarwe ging in Hamburg naar €138 en in Rouen deed voergerst €116,58.
De prijsstijgingen zijn zeker niet het gevolg van het marktprincipe van vraag en aanbod. Die verhouding is immers nog steeds onevenwichtig. De hoeveelheid aangeboden graan blijft vele malen groter dan de vraag. De graanprijs lijkt vooral baat te hebben bij de handel op de termijnmarkten en bij de emotie die er hier en daar zoal leeft. Zo is er de berichtgeving omtrent de nieuwe oogst. In de Verenigde Staten zou het areaal wintertarwe met 9% krimpen, wat naar verwachting zo’n 1 miljoen ton minder graan gaat opleveren. Ook over de opbrengsten in Rusland en Oekraïne komen signalen over beduidend lagere oogstverwachtingen. Al deze berichten hebben zo hun gevolgen voor de prijzen van de nieuwe graanoogst. Oude oogst doet €143, tegenover €154-€155 nieuwe oogst, levering tweede helft 2009.

Prognose

Stabiel tot licht stijgend

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.