Akkerbouw

Achtergrond

Stemming op aardappelmarkt rustig

Na de iets positievere noteringen in de eerste weken van het nieuwe jaar is deze week toch weer iets meer druk op de aardappelnoteringen gekomen. In het begin van de week gingen de noteringen voor fritesgeschikt in Rotterdam en bij PCA met €0,25 licht in de min. Ook in Goes noteerde fritesgeschikt met een min van €0,12 iets lager, op €8,65-€9,75.
Vooral de tweede helft van de week was het beeld weer iets positiever. Door Bintje.info werd, met €9-€10 voor het Zuiden en €9,00-€9,50 voor het Noorden, iets hoger genoteerd.
In Emmeloord kwam voor fritesaardappelen €8,50-€9,50 een gelijke prijs op het bord en voor export zelfs een plusje van €0,25 tot €7,50-€10,00.
Een dag later gaven ook de noteringen van Belgapom (€9,00) en VTA (€9,50) blijk van iets stabielere prijzen. Belgapom hield de notering gelijk vergeleken met een week eerder. De stemming in België wordt omschreven als prijshoudend, waarbij het aanbod kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Ook VTA zag met Agria-transacties van €10 reden de prijs stabiel op €9-10 te houden.
Qua export worden wel wat partijen verhandeld naar Libanon, Zwitserland en Engeland. Ook gaat nog wat Nederlands product naar bestemmingen in onder meer Zuid-Europa, West-Afrika en ook het Caribisch gebied. Maar net als bij uien en peen blijft Oost-Europa en met name Rusland weg van de markt. Ondanks geluiden dat er wel aanvragen zijn, wordt dat tot op heden weinig concreet gemaakt.

Prognose

Stabiel tot licht stijgend

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.