Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Ravage maakt zaaien mogelijk

In Zuid-Frankrijk ligt veel sneeuw. Dat leidt tot grote overlast, vooral in het verkeer. Wij waren blij met de vorst, want nu kon de laatste wintertarwe erin.

Ook hier in Zuid-Frankrijk heeft de koudegolf die Europa treft, zijn draai gevonden. Je hoeft de tv of radio maar aan te zetten en de hele kredietcrisis bestaat niet meer. De media hebben alleen nog maar oog voor de kou en de sneeuw, en natuurlijk ook voor Sarkozy in Israël.

Kou en sneeuw

Het is ook best wonderlijk om te zien dat er in Marseille zo’n 30 centimeter sneeuw ligt. Snelwegen en luchthavens zijn afgesloten. Mensen zijn gestrand op de snelweg en brengen de nacht door in hun auto's, of ze verlaten al lopend de snelweg en laten de auto staan. Dan is het ook niet vreemd dat er na het smelten van de sneeuw grote files ontstaan door de auto's die midden op de snelweg staan en nog moeten worden opgehaald door hun eigenaren. Voetgangers die vallen, de post die niet meer bezorgd wordt en de EDF (elektriciteitsleverancier in Frankrijk, red.) die waarschuwt voor gigantische stroomstoornissen vanwege een surcharge, een piekafname - wegens loeiende kachels.

Tarwe zaaien

Bij ons is de ramp wat minder groot. Vrijdagmorgen werden we wakker en lag er 10 centimeter sneeuw. Dat is mooi om te zien in deze heuvelachtige omgeving. Maar omdat het al enkele dagen vriest, gemiddeld -3 ‘s middags, is alles koud en blijft de sneeuw liggen. Donderdag hebben we dan ook van de vorst gebruikgemaakt om met de directzaaimachine de laatste tarwe te zaaien.

Heuvels en haakse bochten

Deze weerssituatie overviel iedereen, ook al was er vooraf voor gewaarschuwd, op tv deden allerlei voorspellingen de ronde. Wie hier al eens in de buurt is geweest, weet dat de wegen smal zijn en alle kanten op slingeren. Ook kent deze omgeving nog enkele heuvelruggen. Als hierop 10 centimeter sneeuw ligt, deze mooi wordt ingereden door automobilisten en het tegelijkertijd vriest, wordt de weg al snel een ijsbaan.
In Nederland waren we qua gladheid wel wat gewend, maar hier is dat toch anders door die combinatie van heuvels en haakse bochten. Op de locale radio werd dan ook gezegd thuis te blijven ‘als u niet wegens verplichtingen ergens naartoe moet’.

Niet voldoende strooizout

Verschillende provinciale wegen zijn later in de ochtend toch nog bestrooid met zout, maar lang niet allemaal. Dit kan ook niet, omdat de gemeentes niet genoeg zout hebben voor alle wegen. Evenmin hebben zij goede zoutstrooiers zoals we die in Nederland kennen. Hier is het vaak een trekker van de gemeente met een pendelstrooier die het werk moet doen.

Maar voor morgen zijn de weersvoorspellingen alweer anders, vannacht -2 en morgenmiddag waarschijnlijk +2. Dus: ‘retour à la normale’.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Herwin

    een gemeente in de Gers heeft nog een bakwagen met zout en achterop staan 2 mensen met een schep die het zout moeten verstrooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.