Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Kredietcrisis en de aardappelen

Grote bedrijven worden gesteund als ze misstappen begaan, maar de kleine ondernemer moet maar zien hoe hij zijn fouten herstelt.

Het is een gekke wereld aan het worden. Wat zeg ik? Het is al zover. Kijk wat er overal gebeurt. Er is door de jaren heen veel geld verdiend. Dat is ergens anders, buiten Nederland, geïnvesteerd of belegd. De Nederlandse economie heeft niets meer aan dat vermogen, omdat de belegger het onderste uit de kan wilde hebben.
Nu, dan volgt automatisch het deksel op een willekeurig lichaamsdeel (meestal de neus). En ja hoor, daar hebben we onze politieke vrienden weer die om de hoek komen kijken en garant staan voor de beschadigde neuzen.
Dan hebben we ook nog eens een bank die we tot staatseigendom maken, tot ergernis van onze stuurloze zuiderburen. Meteen zitten alle landbouwers in de rats die met deze organisatie (Fortis/ASR) verbonden zijn via pacht of erfpacht: gaat Jan Peter Balkenende deze gronden voor de EHS gebruiken?Alles gebeurt nu onder het mom van ‘economische crisis’. Maar het gebeurt wel met uw en mijn belastinggeld !

Verkeerde bezuiniging

In het klein gaat het wel anders. De accu van mijn trekker begaf het in deze winterse koude. Ja, verkeerd beleid van een boer die wilde bezuinigen en het de technische handel in Nederland niet gunde om wat te verdienen. Maar betaalt Jan Peter nu?

Tijdelijk hogere prijzen

Zeg nu zelf, hoe lang is het in de landbouw al economisch minder florissant? Eén jaar met tijdelijk hogere prijzen doet de stemming onder de consumenten al snel veranderen in het idee dat wij meer ontvangen en dat zij meer betalen voor de producten. Maar niets is minder waar. Want hoeveel goedkoper is brood nu geworden dan toen de tarweprijs dik door de 20 cent was? Om over frites en andere aardappelproducten maar te zwijgen.

Niemand piept

Met deze feiten en onze kennis blijkt dus dat er wel zwaar gediscrimineerd wordt in Nederland. Als de landbouw 40 procent in inkomen achteruitgaat, hoor ik niemand piepen in Den Haag. Als Europees gezien de kans bestaat om de interventie-instrumenten te gebruiken, zit waarschijnlijk ook iedereen te slapen.

Sleutelen aan aanbodzijde

We moeten als primaire sector zelf de kolen uit het vuur halen, want keer op keer blijkt dat wij niet veel van de overheden moeten verwachten. Mooi is dan ook het initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), om toch maar, naar Amerikaans voorbeeld, te gaan sleutelen aan de aanbodzijde van de aardappelteelt. Alleen hebben we in de Nederlands akkerbouw een tamelijk grote kruiwagen met een reëel aantal kikkers erin. Het zou dan ook eens van moed en vertrouwen getuigen om, op welke wijze dan ook, aan dit initiatief of een variant ervan mee te doen. Dan zou volgend seizoen wel eens echt de eerste van zeven vette jaren kunnen zijn.

Rest mij u een fijn 2009 te wensen in gezondheid, geluk en welvaart.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Het idee van sleutelen aan aanbod zijde is op zich goed. Het grote probleem is neelie. Ze wordt nog steeds te goed betaald om de boer te pesten. Zo kan appie hein veel rotzooi met veel winst blijven verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.