Akkerbouw

Achtergrond

Duitsland maakt de prijs

Na de opmerkelijke prijsstijging op beurs Emmeloord van twee weken geleden is de peenprijs afgelopen week met gemiddeld €1 opgelopen tot een niveau van €18 tot €20 voor B-peen en €20 tot €22 voor schaaltjespeen. De prijs in Middenmeer ging met €1,50 tot €2 omhoog tot maximaal €17 per 100 kg.
De vraag in de markt komt vooral uit Duitsland. Door de vorst is het binnenlandse aanbod een stuk kleiner dan normaal terwijl de vraag in deze periode goed is. België is nauwelijks in de markt en hikt aan tegen het prijsniveau. Het aanbod in Frankrijk wordt weer groter en de Belgen halen daar de meeste peen vandaan. De vraag uit Oost-Europa en Rusland is niet groot, maar begint wel aan te trekken. Ook daar is door de vorstperiode minder lokale peen beschikbaar. Afgelopen week zijn enkele vrachten richting Spanje gegaan, maar die halen het product weer uit Frankrijk.
Vooral dankzij de goede vraag uit Duitsland is het huidige prijsniveau voorlopig te handhaven. Het mindere aanbod in kilo’s is in de markt een plus. Wel wordt het verschil in kwaliteit steeds groter en zal de prijs voor de kwalitatief minder goede partijen uit met name de noordelijke provincies eerder onder druk komen.

Prognose:

prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.