Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

De Chinezen komen

China heeft een fors handelsoverschot. Met al dat geld kunnen de Chinezen leuke dingen doen, zoals bedrijven opkopen in Australië.

De media staan er bol van, China heeft de laatste jaren een enorm handelsoverschot. Met al dat geld kunnen de Chinezen mooie dingen doen. Behalve dat ze flink investeren in Afrika, kopen ze de laatste tijd ook volop bedrijven op hier in Australië. Ook grote landbouwbedrijven.

Het meest recente voorbeeld is een groot melkveebedrijf in Victoria. Zodra de Chinezen dit hebben gekocht - uiteraard via een investeringfonds – vervangen zij de directie en werknemers door Chinezen. Dit fonds heeft grote plannen nog veel meer boerderijen hier te kopen om zo de voedselvoorziening voor China te waarborgen.

Boerderijen moeilijk verkoopbaar

Nu aan de grote prijsstijging van land en boerderijen de laatste jaren een einde lijkt te komen, besluiten velen om te verkopen en te cashen. Daarbij speelt de slechte prijs van granen en katoen soms ook een rol. Echter, de kopers drogen op. Vooral de lokale kopers durven niet meer te kopen, of hebben grote moeite om geld te lenen. De enkele boerderij die nog wordt verkocht, wordt meestal verhandeld aan buitenlandse groepen.

Mocht iemand in Nederland nog een goed gevulde sok onder zijn matras hebben liggen, dan heeft hij hier nu volop keus. Wat te denken van Sheldon Park west, 80 hectare grasland voor €500.000, of het iets grotere Bulgary Station, 4.400 hectare groot voor €13 miljoen. Bij de laatste krijgt de koper er ook 3,000 stuks Hereford-fokvee bij, inclusief waterrechten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Gerrit 13 miljoen voor 4400ha vind ik niet zo goedkoop het is toch ongeveer 4700$can per ha ik weet zeker als je hier op de prairies gaat winkelen je waarschijnlijk behoorlijk wat goedkoper uit bent maar ja het voor mij natuurlijk heel moeilijk te zien wat de redabiliteit is van zo'n bedrijf

 • no-profile-image

  Veehouder

  De Chinezen komen niet, ze zijn er al.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  vindt dat land, net als ed zegt nogal duur kan ze hier in KZ aan goedkoper helpen, is nog naast de deur voor ze ook, voorbeeld 20.000 ha zwarte kleigrond in 2 percelen van 10.000 ha voor 220 $ per ha. geschikt voor granen Kunnen ze gelijk met hun vrachtwagen, waar ze mee chineese rommel / trekkers hier brengen, het graan me terug nemen

 • no-profile-image

  Karel

  In de jaren negentig in Australië geweest. Toen kochten de Japanners alles op wat los en vast zat.
  En de Aussies kochten toen in het buitengebied.
  Grote discussies over de verkoop van het tafelzilver door de overheid aan buitenlandse bedrijven en dat waren toen voornamelijk de Japanners.
  En nu zitten de Chinezen goed bij kas.
  Ze kopen zich overal in omdat het geld naar de USA pompen ook een groot toenemend risico is gaan vormen.
  Slim om dan boerderijen te gaan kopen. En grond blijft zijn waarde houden, ook daar zijn de Chinezen inmiddels achter. Het zijn net boeren, hé.

Of registreer je om te kunnen reageren.