Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Zonnebloemoogst is begonnen

Later dan normaal is de zonnebloemoogst begonnen. Daarbij zijn de prijzen vergeleken met vorig seizoen flink lager, deels door de kredietcrisis.

De zonnebloemenoogst is hier begonnen met ruim 3 weken vertraging. Deze is vooral gevolg van het moeilijke voorjaar en de natte zomer. In april waren de mogelijkheden tot zaaien uiterst beperkt en dus moest er van elk goed moment geprofiteerd worden. De zomer was relatief nat en koud. De zonnebloem vraagt warmte en heeft alleen op het moment van de bloei echt water nodig. Doordat de wortel een pen is die recht onderuit zakt, haalt de plant het benodigde vocht diep uit de grond. Een onweersbui per maand is genoeg.

Grote verschillen, hoge opbrengsten

Doordat het voorjaar moeilijk was, is er nogal veel verschil in de stadia van rijpheid. We hebben nog percelen gezaaid tot eind juni. Die laatgezaaide percelen zullen we pas over 5 à 6 weken oogsten.
De opbrengsten zijn bovengemiddeld dit jaar. Overal word 2,5 à 3 ton gehaald. Logisch dus dat dit de marktprijs omlaag trekt. De coöperaties geven niet eens een prijs af!

Zonnebloemen zakten door kredietcrisis

Gezien de termijnmarkt lijkt het erop dat de grondstofprijzen de aandeelkoersen volgen. Het failliet verklaren van de Lehman Brothers in de VS vorige week maandag liet de prijs van zonnebloemen dalen met €50 per ton!
Met de oogst in volle gang schommelt de zonnebloemenprijs zo rond de €300 per ton. Vorig jaar was dat nog €450 tijdens de oogst. De prijs steeg zelfs tot bijna €600 in januari. Gelukkig hebben wij al positie genomen op de termijnmarkt in mei, toen de koers nog op €480 stond.

Zelf maaibord in elkaar knutselen

De zonnebloemen worden met een normale maaidorser geoogst. Alleen het maaibord en de afstellingen worden veranderd. Het maaibord bestaat uit lange platen die de plant begeleiden en op het eind van die platen zit het mes. Ook is de bodemplaat verlengd om zoveel mogelijk het verlies van pitten tegen te gaan. Zo’n speciaal maaibord kost ongeveer €20.000. Daarom klussen veel boeren en loonwerkers zelf wat in elkaar. Ze werken dan met een normaal maaibord met wat toegevoegde platen. Dat moet het dan ook maar kunnen doen.
Ook wordt er wel eens voor gekozen om te oogsten met behulp van een maaibord voor korrelmais. Dat werkt ook wel, maar het geeft wel aanmerkelijk meer verlies.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Edwatrd Bakker

    Probeer 'n oude john deer head te vinden die leken veel op 'n corn head
    maar de kettingen zijn vervangen door v riemen die 'n soort s gewijs lopen
    Werkt prima voor zonnebloemen

Of registreer je om te kunnen reageren.