Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Voorbereidingen voor de oogst

De eerste van de Nederlanders die me dit jaar komen helpen met de oogst is gearriveerd. Jasper loopt vandaag warm met de kleinste JD-trekker die we konden vinden, de gazonmaaier.

Het graan staat er nu goed bij, ondanks dat het in augustus helemaal niet geregend heeft in deze streek. Als deze tarwe in Nederland zou staan, kan dit een opbrengst geven van boven de 7 ton per hectare. Dat kan hier ook. Echter, uit ervaring weet ik dat er tussen het in de aar komen en de oogst meestal iets gebeurt. Denk aan vorstschade tijdens de bloei, hagelbuien, een hittegolf, een uit de hand gelopen brand, of overtollige regen zodat alles onder water loopt.

Hectarecontract

Gelukkig heb ik enkele maanden geleden een hectarecontract afgesloten voor een gedeelte van de tarwe waar ik €0,27/ kilo af boerderij voor ontvang. Achteraf gezien natuurlijk jammer dat ik niet alles heb verkocht voor die prijs.

Ook de chickpeas ( kikkererwten) staan er uitstekend bij, de eerste bloemen die ik deze week verwacht, zullen wel afvriezen. Maar dit wordt gecompenseerd door de extra bloemen in de top van de plant en maakt het maaidorsen wat gemakkelijker.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Gerrit ,

  Prachtige tarwe !

  Zie ik goed dat tegenover die grote tussenrijenafstand en weinig zaaigoed/ha een goede uitstoeling staat?

  Groeten

  Patrick Hongarije

Of registreer je om te kunnen reageren.