Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Voor grond kan je niet om Safer heen

Wie in Frankrijk grond wil kopen, kan niet om Safer heen. Die bevoordeelt jonge boeren, maar kan soms ook vreemde beslissingen nemen.

Als je in Frankrijk een stuk(je) landbouwgrond wilt kopen kun je niet om Safer heen. Deze Sociéte d'Amenagement Foncier et d'Etablissement Rural is opgericht in de jaren zestig met als voornaamste doel om de landbouwgrond in handen van de boeren te houden. Geen verkeerd idee; soms zou het goed zijn als er ook zo'n organisatie in Nederland was. In Nederland kunnen we het misschien met de ruilverkavelingsorganisatie vergelijken.

Alles via Safer

Notarissen moeten alle mogelijke aankopen van boerderijen of landbouwgrond melden bij Safer. Als de koper geen agrariër is, heeft de organisatie het recht van préemption. Dat wil zeggen dat zij 2 maanden de tijd heeft een landbouwer te vinden die de grond of boerderij voor het zelfde bedrag als overeengekomen tussen koper en verkoper te verwerven. Vaak word dit gedaan door middel van een enquête onder de buren en een publicatie in de officiële kranten. Als ze binnen de 2 maanden niemand vinden, kunnen ze de verkoper dwingen tot mettre a disposition. Dit wil zeggen dat ze de grond beschikbaar stellen aan een boer, van waar dan ook, voor elk agrarisch doeleind.

Makelaars

Safer kan ook diverse contracten leveren en werkt ook als makelaarsorganisatie. Het is een onafhankelijke organisatie die zijn geld verdient door bemiddeling. Bij elke verkoop of aankoop van een huis ben je overdrachtsbelasting schuldig aan de Franse staat. Als Safer erbij betrokken is, krijgt zij dit geld en niet de Franse staat.

Voorkeur voor jonge boeren

Als jonge boer stelt Safer je, zoals dat heet, prioritaire bij de aankoop of voor huur van grond. In geval van concurrentie van een andere boer heb je dan voorrang, mits je niet al te groot bent. Wanneer je te groot bent, is onduidelijk; dat stelt Safer vast. Doordat die organisatie goed op de hoogte is van alle grondprijzen in alle regio's ben je er wel min of meer zeker van dat je de juiste prijs betaalt.

Safer hakt knoop door

Het wordt moeilijker als allerlei boeren met dezelfde status op een en dezelfde boerderij azen. Als zij er onderling niet uitkomen, neemt Safer een beslissing. Die kan radicaal zijn. Zo kunnen ze iemand anders van buitenaf vinden, en hebben alle andere boeren het nakijken. Ook kan het gebeuren dat de directeur een goede bekende is van één van de kandidaten en dus een voorkeur geeft aan deze…
De kwaliteit van de Safer hangt er erg af van de regio waarin je je bevindt. Er zijn meer en minder goede Safers. Hoe dan ook, je kunt er niet omheen bij de aankoop van een boerderij of landbouwgrond.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leo D

  Bedankt voor de uitvoerige toelichting. Nu nog benieuwd hoe bij jullie de aankoop verlopen is? Hoe kom je aan zo'n boerderij en hoe lang duurde het voordat de boerderij was aangekocht ?

 • no-profile-image

  Jan Job de BOer

  Als schijver van het artikel, wou ik voor de geintreseerden de internet site geven van de SAFER. Deze site is landelijk, u kunt hier bedrijven vinden door heel frankrijk, akkerbouw, veeteelt, tuinbouw ect,ect..
  <>

 • Janko24

  De SAFER is al jaren haar missie voorbij gestreeft. Ze wringen zich vaak onnodig in een verkooptransactie om zichzelf met de daaruit verworven courtageopbrengsten in stand te houden.

  Kind van de rekening? Meestal de koper, maar in toenemende mate ook de verkoper. De SAFER bepaalt namelijk de prijs indien zij préempteren (hun voorkeursrechten doen gelden).

  Kijk ook vooral uit dat u geen besmet bedrijf of besmette terreinen koopt. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat de SAFER haar huiswerk veronachtzaamt en daarmee vooral euforische buitenlanders opzadeld met de gevolgen van bijvoorbeeld milieudelicten.

 • W Van de Velde

  Inderdaad Janko, de Safer speelt het spel zeker niet altijd volgens de regels. Anderzijds is het wel degelijk mogelijk om een landbouwbedrijf en zelfs grond alleen aan te kopen zonder de Safer. Alles hangt er van af hoe de aankoop georganiseerd is en zelfs in welk departement de aankoop doorgaat. Wij hebben als makelaar zo al verschillende zaken rond gekregen. Anderzijds is het ook soms nuttig en voordelig om via de Safer aan te kopen, tenminste als je goed advies krijgt van een derde. Een expert ter zake is geen overbodige luxe.

Of registreer je om te kunnen reageren.