Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Uienprijs verder omlaag

Het zit de uientelers in deze periode nog bepaald niet mee. Door het wisselvallige weer van deze week blijft het kwakkelen met het binnenhalen van de oogst. In Zeeland is het grootste deel nog niet gerooid. Daarbovenop komen ook nog eens dalende prijzen. In Goes en Emmeloord ging de telersprijs voor 60% grof met €0,38 in de min. In Emmeloord kwam de prijs daarmee op €3,50 - €4,25 en in Goes op €4,50 - €5,50. De prijzen in Dronten en Middenmeer bleven praktisch ongewijzigd. De dalende lijn geeft te denken als de hoofdoogst van het land komt. De prijzen zullen nog verder druk komen te staan. De telers kunnen de overvloedige oogst immers onmogelijk allemaal zelf in bewaring nemen. Verkopen is dan de enige oplossing en dat zal de prijs verder naar beneden drukken.
De vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse uien is op dit moment ook bepaald niet groot. Kopers zijn terughoudend om met de huidige prijzen uien te bestellen. Ze wachten liever nog een week, in de hoop dat de prijzen nog verder zullen dalen.
Uit cijfers van het Productschap Tuinbouw blijkt dat de uienexport in de eerste zes weken van het seizoen 2007/08 in totaal meer dan 64.000 ton uien zijn geëxporteerd. Dat is 6.500 ton meer dan over dezelfde periode vorig jaar.
In week 33 (11 t/m 15 augustus) is 12.400 ton Nederlandse uien uitgevoerd. Afrika was met 5.260 ton de belangrijkste exportbestemming. Het Verenigd Koninkrijk volgde op enige afstand met 1.411 ton. Naar Midden-Amerika werd 982 ton uien geëxporteerd.

Prognose

Dalend

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  heb de zaaiuien binnen zitten mooi spul van goede kwaliteit.
  Maar ik wordt wel zo allemachtig stront zat van mensen die geen verstand van uien hebben en die beweren dat er een top oogst uien komt, als ik om me heen kijk lijkt het allemaal maar heel gewoontjes. advies: rij die uien binnen en geef er geen 1 weg aan de handel onze tijd komt dit seizoen nog wel.

 • no-profile-image

  realist

  Weinig vraag buitenland?
  Toch meer geexporteerd dan vorig jaar?
  Is er dan toch meer vraag dan we denken?

 • no-profile-image

  teler

  Zal wel een truckje wezen van de grote verwerkers en supermarktketens om angst in te praten, en mooi goedkoop aan kwalitatief goede uien te komen.

 • no-profile-image

  Henk

  Hoezo kwaliteit? Wij halen ze bij de supermarkt, maar de ene keer lopen ze al uit, de andere keer zijn ze al zacht aan t worden en de derde keer krijg je alleen klein grut in een halfverot netje. Nee, in Frankrijk, daar koop je pas goede uien bij de super- en hypermarchees. Okee, ietsje duurder dan in Nederland, maar dan heb je ook iets goeds in het wagentje liggen. Oftewel: heren, jullie praten over kwaliteit in de supermarkt, maar volgens mij zijn jullie daar nog nooit geweest. Of hebben jullie een heel andere beleving ervan dan deze consumenten.

 • no-profile-image

  polderboer

  Wat een stelletje mietjes zijn jullie op de redactie, alle reacties van het stukje over de aardappelprijs hebben jullie verwijderd en je kunt nu ook niet meer reageren. Jullie kunnen ook niet tegen een beetje kritiek!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  robert bodde

  Reageren is weer mogelijk. Let wel: anonieme persoonlijke aanvallen zullen verwijderd worden.

  Robert Bodde, chefredacteur Boerderij.nl

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.