Akkerbouw

Achtergrond

Raadselachtige overlever

Een opbrengst van minder dan 500 kilo tarwe per hectare en geen inkomen uit de dure interventieloods. Toch blijft een kennis boer in Hongarije. Ra ra, hoe kan dat?

Toen ik in de zomer van 2006 aangesproken werd om twee van mijn kippers even te plaatsen bij een 26 ha groot perceel gerst, wist ik niet dat op een boogscheut van amper 30 km zulke macabere landbouw nog bestaat in Hongarije. Het is een soort landbouw die veraf staat van het Europees ideaal, maar ze heeft meer met Europa te maken dan je denkt.

De eigenaar die me vroeg bij te springen met de kippers heeft 560 ha bouwland. Hij beroept zich, om te kunnen overleven, op Europese hectaresteun en de opbrengst van 3 interventieloodsen. Hoe ondernemen zo mogelijk is en blijft, is voor mij een groot raadsel.
Aan subsidies haalt de eigenaar voor deze 560 ha zowat €48.000 per jaar binnen. Hij teelt daarvoor gerst, tarwe, koolzaad en zonnebloemen. De opbrengsten zijn een te verwaarlozen hoopje dat de directe kosten niet dekt. Want van 200 hectare tarwe dorste hij dit jaar amper 60 ton tarwe. Van die 26 ha gerst kreeg hij niet eens de 14 tons kipper van mij vol, de tweede nam ik leeg mee terug. Het koolzaad bracht niet meer dan een paar honderd kilo per hectare op. En bij deze schrale oogst bleef hij met opgeheven hoofd verder gaan. Niemand die het begrijpt. Kan die €48.000 dan zoveel goed maken? Want met de interventieloodsen zit het de laatste tijd ook niet meer goed.

Interventieschuren van lust naar last

n Hongarije zijn sinds de aansluiting bij Europa in 2004 nogal wat interventieschuren gebouwd met europese subsidies. De bijhorende eigen kapitaalinbreng werd door de bank gedaan. De opbrengsten lieten de eerste jaren mooi toe de opgenomen lening af te betalen en zo verwerfde men een mooi vermogen. Maar de situatie van vandaag de dag is heel anders. Het bezit van de loods heeft zich tot een schrijnende toestand ontwikkeld. Nu er geen interventiegraan is, staat de opslag grotendeels leeg en is er geen enkel inkomen. Ook voor mijn kennis is de opbrengst van de interventieschuur momenteel nul. Dus hoe hij zijn hoofd boven water houdt is me een groot raadsel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.