Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Grond €3.000 per hectare duurder

De gemiddelde grondprijs in Nederland lag het afgelopen halfjaar €3.000 per hectare hoger, vergeleken met dezelfde periode daarvoor.

Grasland werd ruim 11 procent duurder tot €33.355 per hectare. Een hectare bouwland steeg 8 procent in waarde tot €35.890. Dit blijkt uit cijfers van het kadaster, bewerkt door Boerderij.

De cijfers van het kadaster lopen zo’n 3 maanden achter in verband met de administratieve afhandeling door de notaris. Betrokkenen in de markt merken dat de grondprijs momenteel al enkele maanden stabiel is op dit hoge niveau. Nu liggen de prijzen grofweg tussen de €35.000 en €45.000 per hectare.

Courante stukken worden vlot verkocht voor minstens €10.000 per hectare meer. In enkele gevallen zelfs voor €20.000 meer per hectare. Dit geldt voornamelijk in de belangrijke landbouwgebieden van Noord-Brabant en Overijssel.

Vraag en aanbod zijn op dit moment goed op elkaar afgestemd. Door de hoge prijzen haken kopers af. Nu aanbieders zien dat grond niet duurder wordt zijn ze sneller bereid om over te gaan tot verkoop. De handel is flink afgenomen. Dit komt mede door de hoge prijzen, maar traditioneel vindt er in de zomermaanden ook minder handel plaats.

Klik hier voor de actuele grondprijzen in uw regio.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    A.J.W.Overhorst

    IK ben hevig op zoek naar indicatieve landbouwgrondprijzen in Luxemburg nabij de FR-Duitse grens.
    U zou mij een enorm plezier doen als u mij hierover kunt informeren.
    Alvast bedankt

Of registreer je om te kunnen reageren.