Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Graanprijs gaat zakken

De wereldgraanvoorraden zijn herstellende. Bijna overal worden records geëvenaard of gebroken. Zo verwacht Oekraïne de oogst te verhogen tot 50 mln. ton. In 2007 was de totale graanoogst daar nog 29,3 mln. ton. De export vanuit Oekraïne stijgt spectaculair naar 22,6 mln. ton in 2008/09 tegenover 4 mln. ton in 2007/08. In Frankrijk reikt de oogst naar 69,3 mln. ton, 17% meer dan 2007 en bijna een evenaring van de recordoogst 2004.
Dat dit gevolgen voor de prijzen heeft, moge duidelijk zijn. Op de beurs Middenmeer is de prijs voor voertarwe met €9 gezakt naar €138,50. Ook de handelsprijs Rotterdam kende een forse daling van €165 naar €155. In Goes zakte voertarwe met €6 naar €149. Het aanbod overtreft duidelijk de vraag. Ook bijmenging van biobrandstof staat ter discussie, waardoor de vraag naar graan verder afneemt. De komende weken gaat de prijs verder onderuit.

Prognose

Sterke daling

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aerpelke

  Als biobrandstoffen ter discussie staan dan betekent dat niet dat de fabrikanten direct stoppen met produceren mijnheer Jacobs.
  Er wordt hierover alleen gepraat in een aantal landen. Dus hoezo zakt daarom de prijs volgende week. Net zon grote miskleun als bij het aardappelverhaal. Stop ermee!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  ja vind ik ook, het lijkt wel of meneer de journalist belang heeft bij een daling van de prijzen. Kijk voor ons is het natuurlijk niet leuk dat de prijzen zakken, maar we zullen de realiteit moeten accepteren. Echter de verslaggeving hier op boerderij.nl gaat wel erg kort door de bocht de laatste tijd. Gelukkig maar dat weinig mensen het lezen, anders waren er wel meer reacties geweest.

 • no-profile-image

  Henk

  Nou heren, dit is een typisch geval van 'dont kill the messenger'. Jullie schieten hier op een marktredacteur die hier een mijns inziens correcte analyse neerpende. En zie het prijsverloop vandaag en gisteren op de Nederlandse beurzen: hij heeft gewoon gelijk gehad vrijdag.
  -1- Topoogst wereldwijd -2- discussie rond bijmengplicht barst los -3- elke koper wacht achteroverleunend af, want morgen is het graan weer goedkoper.

  ik zou als producent van bio-ethanol ook wel even wachten met het afsluiten van koopcontracten voor granen, gezien de ontwikkeling op de (termijn)markten en alle geluiden rondom vermindering van de bijmengplicht (dus daling van subsidies!). De 14 euro is in zicht voor de BAKtarwe (Hannover sloot vandaag net boven 16 euro zie <>). En als varkenshouder kan ik maar een ding zeggen: goede zaak. Voertarwe nu al onder de 14 euro (zie tabellen op de graanpagina's): eindelijk, het voer wordt ras goedkoper, zeker voordegenen die makkelijk voertarwe kunnen inzetten.

 • no-profile-image

  roelof de boer

  helaas pindakaas , voledig eens met deze zakkende en nu stabiliseerende tendens van de tarwe en ook mais prijzen 't enigste wat nog voor prijs verhoging of explosie kan zorgen is de vroeg invallende vorst in de usa , door 't late zaaien van hun mais dit voorjaar door overstromingen , waardoor de mais op 't eind van de cycles bevriest en verloren is .... dus voor alle veeboeren varkens kippen etc. profiteer en koop nu uw vooraad of dek u in op de termijnmarkt

Of registreer je om te kunnen reageren.