Akkerbouw

Achtergrond

Graan zaaien met foute voorbereiding

Een stoflaagje opwerken op keiharde grond om daarin te gaan zaaien. Tja, op een schuurvloer kun je ook geen graan laten groeien.

Tot voor enkele jaren had de Hongaarse boer een vaste techniek om graan te zaaien. Hij ploegde en zaaide daarna met een Hongaarse Kuhne-Case-zaaimachine.
De fabriek van Kuhne in Mosonmagyarorvar (pal aan de Oostenrijkse grens bij Nickelsdorf) was een van de grootste landbouwmachineproducenten van Hongarije. De fabriek produceert in licentie met het Amerikaanse Case getrokken mais- en graanzaaimachines, schijfeggen, ploegen, diepwoelers en andere werktuigen. Het zijn op zich goede graanzaaimachines met zwaargebouwde schijfkouters en loopwieltjes erachter. Tot op de dag van vandaag produceert deze fabriek nog altijd ongeveer dezelfde machine.

Väderstad koploper

Het teloorgaan van knowhow deed de fabrieksgebouwen en infrastructuur gedeeltelijk in handen komen van Vogel & Noot. Die produceert er nog steeds onder meer ploegen. Deze knowhow-teloorgang zette de poort open voor Väderstad.
Väderstad, dat een eigen verdeelcentrum in midden Hongarije heeft, is in enkele jaren tijd een absolute hype geworden met de verkoop van meer dan 250 zaaimachines per jaar. Ik ken straten waar 9 op de 10 boeren zo’n machine heeft.

De opmars van Väderstad heeft vele grote importeurs dwars gezeten. Geen enkele importeur of merk is opgewassen tegenover het peperdure Väderstad. Een 3 meter brede mechanische Rapide-zaaimachine kost €24.000, een 6 meter brede pneumatische €48.000! Het zijn topmachines qua zaaitechniek, daarover is geen discusie mogelijk. De sterkte van de constructie en snelle slijtage van slijtdelen geeft wel een negatiever beeld. De boeren die de combinatie van goede diepe (diepwoeler) en ondiepe grondbewerkingen (schijfegcombinatie) vooraf uitvoeren, behalen dan ook de nodige resultaten.

Bij ongeveer de helft van alle Väderstad-gebruikers (meestal de kleinere boer met een mechanische Rapide-zaaimachine) leeft ten onrechte de idee dat dit directzaaimachines zijn. Ze proberen dan op keiharde gronden een stoflaagje op te werken om daarin te gaan zaaien. Het resultaat is dat veel graan ongedekt ligt en het wortelstelsel bovenop een keiharde plaat komt. Als die droogligt, heeft dit grote gevolgen voor de opbrengst. Is dit al een probleem bij granen, bij koolzaad is het rampzalig.

Ik begrijp dus niet dat mensen €24.000 uitgeven voor een goede zaaimachine als deze de te hanteren voorbereidende technieken niet kan uitvoeren. Je kunt op een schuurvloer geen graan laten groeien!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.