Akkerbouw

Achtergrond

Goud geld voor slechte aardappelen

In Siberië is de kwaliteit van de aardappelen slecht, nog slechter dan van Nederlandse voeraardappelen. Die brengen wel 60 cent per kilo op.

Ik ben vorige week op bezoek geweest bij een aardappelteler in Siberië. Op het land keken we naar al zijn gewassen: aardappelen, wortelen, kool, uien en rode bieten. Het is een erg warm jaar geweest, dus hij had een geldig excuus waarom het er slecht bij stond. Maar zijn land is perfect en hij heeft irrigatie. Het oog van de meester ontbreekt dus, en kleine en grote dingen gaan fout. Dan heb je een probleem.

Teelttechniek laat veel te wensen over

Zo waren zijn wortelen compleet mislukt. De belangrijkste oorzaak daarvoor is niet het weer, maar het feit dat er geen ruggen gemaakt waren. Dus groeien de wortels niet goed naar beneden. In de kool zat veel verschil in grootte en er was veel vraat. Veel aardappels waren beschadigd door het ruwe rooien. De beste man had dan wel Russisch pootgoed (E-klasse) gekocht, maar tot onze verrassing zat er tussen de rode aardappelen ook een enkele gele.

Beroerde kwaliteit groente in de supermarkt

Na een lange reis (3,5 uur heen en 3,5uur terug) waren we weer in de stad en gingen we even naar de supermarkt. Daar kwamen we er achter dat we de hele reis niet hadden hoeven maken. Wat we in het supermarktschap zagen, was precies hetzelfde als wat we overdag hadden gezien op het land. Korte, onregelmatige wortelen, leuk verpakt, maar nog vol met zand. Zeer onregelmatige kool met vraatschade, aardappelen die beschadigd waren en ook hetzelfde mooie ras dat rode en gele aardappelen geeft. De producten in de winkel waren van een concurrent van onze vriend, maar blijkbaar hetzelfde plaatje op het land.

Aardappelen schaars, slecht en duur

Wat ook opviel was de prijs van de aardappelen. Die was goed met 20 roebel, ruim €0,60 per kilo. Dat was ons op het land ook al verteld. We weten dat een Rus liever rode aardappelen heeft, maar we vroegen het in de winkel nog eens omdat er zoveel beschadigde aardappelen tussen lagen. Het antwoord was zeer simpel. Dit jaar zijn er gewoon geen aardappelen, dus wordt alles gegeten en klaagt niemand over de kwaliteit. Helaas is het transport lastig en duur, anders zouden zelfs Nederlandse voeraardappelen nog goed geld opbrengen.

Liever lui dan moe

We adviseerden de teler om de paar aardappelen die hij had in een mooie zak te stoppen en duur te verkopen, in plaats van aan de handel in bulk. Maar dat zou alleen maar extra werk betekenen. Hij zag het voordeel wel, maar vooral het werk, dus toch maar niet.

Foto's: René Kremers

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.