Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

GGO-waarborg van Verburg is misleidend

Kort geleden juichte Wageningen: gentech-maïs verspreidde zich niet over buurpercelen. De kranten juichten mee met koppen als ‘het vreemde gen blijft meestal binnen de perken’ of ‘vermenging ggo-mais beperkt’.

Maar in de brief die minister Verburg aan de Kamer stuurde bleek dat er toch iets was misgegaan. In een maïsveldje was de vermenging toch te gortig: dertien (13!) procent vreemde genen in de geoogste maïs. Maar, suste Verburg in haar brief, dat kwam slechts door een menselijke fout. Althans, in haar voorzichtige formulering heeft ze ‘geconcludeerd dat bij de commerciële teelt in de toekomst de kennis van coëxistentiemaatregelen bij de ggo-teler en de loonwerker mogelijk een zwakke schakel kan vormen’.

Gentech-cursus

Daarom wil ze boeren en loonwerkers op een gentech-cursus sturen. Zo nemen, aldus weer haar kamerbrief, ‘overheid en primaire sectoren samen hun verantwoordelijkheid en zal de keuzevrijheid van consument en producent en daarmee coëxistentie extra gewaarborgd zijn’.

Menselijke fout?

Ik grapte al eens dat ze niet eens weten of het wel een menselijke fout was. Hoe kun je dan op een cursus leren hoe het moet? In mijn achterhoofd speelde mee dat het ook wel eens een vogel kan zijn geweest. Moet die dan ook op cursus? Of leert de boer op de cursus hoe hij een vogel met stiekem een maïskorrel onder zijn vleugels kan herkennen? En hoe ver kan zo’n vogel daarmee vliegen?

Maar nee. De minister heeft ‘onmiddellijk’ onderzoek gedaan en daar kwam alleen maar een cursus voor telers en loonwerkers uitrollen. Dat de natuur wel eens over de muren van zulke cursorische wijsheid heen kan vliegen, daar houdt ze geen rekening mee.

Suikermais in de bonen

Mochten de landbouwbonzen mijn bedenkingen voor doemdenkerij houden, dan heb ik hier een praktijkvoorbeeld. In mijn perceel stamslabonen ontkiemde een prachtige suikermaisplant die daar niet hoorde te staan. Hij stond zo’n 50 meter van het suikermaisperceel (zie foto).

Ik heb onmiddellijk onderzoek gedaan naar hoe en wat. De zaaidata van maïs en boontjes waren verschillend. De maïszaaier en de boontjeszaaier kwamen van verschillende loonwerkers. De maïsplant stond 2,4 centimeter uit de rij. Mijn conclusie: dit was geen menselijke fout, maar een vogel.

De waarborg die Verburg wil geven is misleidend. Als ze echt verantwoordelijk is, is ze veel rigoureuzer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Geverink

    Laat je niets wijsmaken . De verspreiding van GM is zo effectief dat zelfs de bio boeren hier ongewild GM koolzaad verbouwen . Dat is ook iets wat Monsanto zei dat niet zou gebeuren . Helaas kan niemand dat meer terug draaien .

Of registreer je om te kunnen reageren.