Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

8.000 hectare te huur

Vrij onverwacht laat Gordon, de huidige huurder van mijn zuidelijker gelegen boerderijen, weten dat hij het niet meer ziet zitten met zijn 10.000 schapen. De laatste 8 jaar zijn de onkosten verdubbeld.

Wolprijs blijft al jaren steken

De kosten voor scheren zijn van €1,75 per schaap naar omstreeks €4 gegaan. Dat komt mede doordat weinig jongeren kiezen voor het beroep van schaapsscheerder. De andere kosten, zoals lonen, brandstoffen, chemicaliën en huur van grond, zijn ook bijna verdubbeld. De wolprijs blijft echter al jaren op €5 tot €6 per kilo steken. Het gevolg is dan ook dat veel schapenboeren er mee ophouden en hun boerderij te koop aanbieden.

Alleen akkerbouw op het bedrijf ziet Gordon niet zitten, mede door familieomstandigheden. Zijn zoon heeft, zoals veel andere jongeren, een goedbetaalde baan in de mijnbouw. Bovendien is geheel omschakelen naar akkerbouw een kapitaalintensieve bezigheid die niet alleen grote winstmogelijkheden biedt, maar ook aanzienlijk risico’s met zich meebrengt.

Durf en kapitaal

Ik ben nu in bespreking met een lokale loonwerker en met een grote graanhandelaar uit Melbourne. Mijn boerderijen kunnen natuurlijk ook interessant zijn voor een Nederlandse graanboer met durfkapitaal of met durf én kapitaal.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    j willemsens

    leuke en mooie verhalen. lees ze altijd met veel plezier. We hebben zelf een akkerbouw bedrijf in de flevopolder. Ik ben op een positieve manier jaloers over hoe ze het daar doen en met welke oppervlakte. echt fantastisch en ook de fotos en films kijk ik met veel belangstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.