Akkerbouw

Achtergrond 219 x bekeken 1 reactie

Relativeren over de grenzen

Een zaaimachine van 4 meter breed of een van 92 meter? Een lastige keuze.

Vorig jaar was ik bij een akkerbouwer die overwoog om zijn 3 meter brede zaaicombinatie in te ruilen voor een versie van 4 meter breed. Al enkele jaren hikte hij tegen deze voor hem zeer ingrijpende beslissing aan. Want het is toch weer een hele investering die zo maar in de tienduizenden euro’s loopt. Want een bredere zaaicombinatie vergt ook een zwaardere trekker. Maar niet alleen de investering maakte hem onzeker. Die extra werkbreedte van 1 meter gaat ook gepaard met praktische bezwaren. Zo ervoer hij dat de politie in zijn regio steeds strenger controleert of het transport van landbouwwerktuigen wel exact volgens de wet gaat. En die schrijft onder meer voor dat landbouwvoertuigen geen millimeter breder mogen zijn dan 3 meter. Even stiekem met een 4 meter brede kopeg in de hef van het ene perceel naar het andere sneaken is er niet meer bij. Nee, dan moet zo’n 4 meter brede combinatie eerst worden afgekoppeld en op een transportkar geplaatst worden. Een tijdrovende operatie.

En zo wikte de nuchtere Hollandse akkerbouwer nog een uur voort of hij zijn zaaicapaciteit wel of niet met 1 meter zou uitbreiden. En ik heb sterke vermoedens dat hij er dit jaar ook nog niet uit komt. Ik moest even met een glimlach aan hem denken tijdens het lezen van een bericht uit Australië. Daar zaait dit seizoen een akkerbouwer 50 hectare in een uur tijd met slechts één zaaimachine. Het lijkt onvoorstelbaar, maar het kan met een 48 meter brede directzaaimachine, gebouwd door het Australische bedrijf Multi Farming Systems. De zaaicombinatie wordt met 7 kilometer per uur voortgetrokken door een kniktrekker van 368 kW (500 pk). En als u denkt dat het bij deze werkbreedte voorlopig blijft: op de tekentafel van fabrikant Multi Farming Systems ligt al een 92 meter brede versie. Die Australische akkerbouwer staat dus straks voor de keuze of hij er nog eens 44 meter werkbreedte extra bij wil hebben. Dat is nog eens wat anders dan een metertje meer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Zonderland

    Geert,
    Je hebt altijd al de gewoonte om collums te schrijven met een hoog sensatiegehalte waarbij je vaak niet gehindert wordt door kennis van zaken. Ook deze keer ga je weer volledig de mist in: 48 mtr breed zaaien met 7 km per uur zou als je nooit hoeft te stoppen of te draaien uitkomen op 33,6 ha per uur! Zwets dan niet over 50 ha per uur. Voor sensatie kun je beter gaan schrijven voor Story of Prive.
    Succes met je sollicitatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.