Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijsdruk nog niet ten einde

De daling van de graanprijzen gaat gestaag door. In Groningen daalde de prijs van voertarwe licht met €2 naar €158 per ton. Goes startte het nieuwe seizoen met een notering van €155 per ton voor voertarwe en maaltarwe. De laatste notering van het vorige seizoen lag op €182. Ook de prijs van brouwgerst staat onder druk, mede door de hoge opbrengstverwachting en het gemiddeld hoge eiwitpercentage. Goes noteerde een prijs van €175 per ton; in Groningen bleef de notering gelijk aan die van vorige week.
De prijzen bewegen onder invloed van alle berichten over grote graanoogsten, zoals de verwachting van de Europese Commissie dat de graanoogst dit jaar 43 miljoen ton hoger uitvalt. Ondanks de flinke daling van de graanprijzen gaat de commissie voorlopig geen invoerheffing instellen. Dat gebeurt op zijn vroegst als de werkelijke graanoogsten in alle EU-landen bekend zijn.
Dankzij het goede oogstweer vorige week gaat de graanoogst in hoog tempo door. Zodra de oogst binnen is en de kwaliteit bekend, kan de markt een reëel prijsniveau ontwikkelen. De verwachting is dat de prijs op een lager niveau dan vorig jaar stabiliseert.

Prognose:

Prijzen stabiel tot licht dalend.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Graanhandelaar

    Ik zou de schrijver van de marktanalyses toch eens willen wijzen op o.a. de marktcommentaren van de CBOT (Chicago Board of Trade), dagelijks te zien op <>. Dat is uiteraard in de VS maar de tarweprijzen zijn tegenwoordig toch meer een mondiale aangelegenheid dan een Nederlandse.
    Verder zie ik in de berichtgeving de laatste tijd alleen maar verslag van de grotere oogsten tov 2007 maar mis ik de berichtgeving over de nog steeds groeiende vraag. Het lijkt er vooralsnog op dat de markt het voorspelde grotere aanbod gemakkelijk kan opnemen. In de prijzen zullen we niet de extreme uitschieters zien van verleden jaar, maar de prijzen zullen, als de oogstroes aan kant is, weer stijgen en stabiliseren rond een niveau tussen de 190 en 220 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.