Akkerbouw

Achtergrond

Hoofdoogst aardappelen legt druk

Het rooien van de vroegere aardappelrassen loopt op zijn eind. De hoofdoogst staat op het punt van beginnen. De verwachte opbrengst van de nieuwe oogst is vergelijkbaar met de cijfers van vorig jaar. Ondanks het feit dat de droogte hier en daar voor beduidend minder knolzetting heeft gezorgd, is de verwachting dat de opbrengst goed zal zijn.
Daar waar de oogst in het zuidwesten in 2007 tegenviel, zijn er nu duidelijk betere geluiden te horen. De aardappeloogst in de polders is naar verwachting normaal te noemen. De gemiddelde opbrengst over het hele land gezien is volgens de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) ruim 48.000 kilo per hectare. Dit is zelfs 2 ton hoger dan vorig jaar. Omdat het areaal dit jaar iets is geslonken, zal echter de totale oogst die van 2007 niet overtreffen. Ook wereldwijd gezien is de opbrengst naar verwachting goed, zonder ook hier van topoogsten te kunnen spreken
De prijzen voor fritesaardappelen kropen in deze week naar elkaar toe. Belgapom kende met €9 een gelijke notering als een week eerder. Bij PCA zakte de prijs van €9,40-11,00 naar €8,50-10,00. Met de hoofdoogst op komst zullen deze prijzen onder druk blijven staan. De Belgapom-notering van deze week is €2 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze hogere prijs komt voor een belangrijk deel door een hogere fritesverkoop in de Aziatische landen.
Op de termijnmarkt van Hannover schommelde de koers voor november 2008 rond de €9,30 Hiermee komt een einde aan een dalende trend. Nog geen maand geleden stond de koers op bijna €16.

Prognose

Stabiel tot licht dalend

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.