Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt in ban van opbrengsten

De graanprijzen hebben afgelopen week wederom een daling laten zien. De groothandelsprijs (Rotterdam) van EU-voertarwe bedraagt nu €177; dat is €8 minder dan vorige week. Ook de telersprijzen op de beurs in Groningen zijn verlaagd; voor zowel voertarwe als voergerst met €5 per 100 kg.
De hele graanmarkt is in de ban van de hoge opbrengsten. Uit bijna alle landen komen zeer positieve oogstberichten, zoals uit Frankrijk (38 miljoen ton tarwe) en Duitsland (24,4 miljoen ton tarwe). De Europese Commissie verwacht een graanoogst van 301 miljoen ton; een stijging van 43 miljoen ton vergeleken met vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van meer hectares met een hogere opbrengst per hectare. Voor Nederland wordt voor tarwe een 15 procent hogere oogst verwacht en voor gerst bijna 10 procent. Uit Frankrijk worden hoge opbrengsten van brouwgerst gemeld van een goede kwaliteit. Ook voor Nederland zijn voor dat product de verwachtingen qua opbrengst en kwaliteit hoog gespannen. In de totale tendens van een overvoerde markt staat ook die prijsvorming sterk onder druk. In deze markt nemen kopers een afwachtende houding aan, wat de vorming van een negatieve prijsspiraal versterkt.
Niet alleen de graanprijzen zijn in mineur; ook de maisnoteringen zijn op de wereldmarkt gedaald door de goede groeiomstandigheden in de VS en Canada en hogere noteringen in Oekraïne. Ook in Europese landen wordt een hogere maisoogst verwacht.
Ondanks de hoge opbrengsten is het niet de verwachting dat de prijs helemaal onderuit gaat. De markt zal een evenwicht zoeken, onder andere door afzet richting voerindustrie en energieproductie, evenals door toedoen van mogelijke Europese marktmaatregelen.

Prognose:

Lichte prijsdruk

Eén reactie

  • no-profile-image

    pietje

    moeten wij akkerbouwers nu gaan juichen, dat de braakregeling afgeschafd is??? moeten wij willens en wetens onderbetaald blijven. onze kostprijs is ook gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.