Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Wereldrecord zaaien

Van 2 naar 24 meter zaaien. De capaciteit is nu 25 hectare per uur. De buurman zaait al op 36 meter, en dat scheelt 300 hectare per dag!

Mijn eerste zaaimachine was 2 meter breed. Met de aankoop van een 3 meter brede machine realiseerde ik een uitbreiding van de capaciteit van 50%. Dat was een enorme verbetering. Later kocht ik zelfs zaaimachines van 6 meter breed, weer een fikse groeispurt
.Hier in Australië gebruiken veel akkerbouwers zaaimachines van 12 meter breed. Die zijn erg indrukwekkend als je ze met Europese machines vergelijkt.

Vorig jaar dacht ik dat een zaaimachine van 24 meter wel de maximale breedte zou zijn om in de praktijk mee te werken. Met zo’n machine konden we zelfs meer oppervlakte zaaien dan het wereldrecord. Tijdens mijn eerste seizoen met zo’n kolos verbeterde een boer in de buurt het wereldrecord zaaien met maar liefst een extra 300 ha. Hij had een 36 meter brede zaaimachine en kon in 24 uur 903 ha zaaien
Dit was een enorme verbetering. Zoiets is niet meer te evenaren met een 24 meter brede zaaimachine.

Een andere buurman koppelde dit jaar 6 zaaimachines van ieder 18 meter aan elkaar, zodat hij nu 3 machines heeft van ieder 36 meter. Het grote voordeel is voor hem dat hij met de helft van de chauffeurs uit kan. Met deze 3 machines moet hij ongeveer 30 dagen en nachten onafgebroken zaaien om zijn 80.000ha gezaaid te krijgen. Vanwege de kans op storingen zet hij daarom ook nog steeds enkele oudere, kleine zaaimachines in.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edward Bakker

  Gerrit 'n vraag zo te zien op de photo
  doet de machine alleen zaaien wat is het gewas?
  Hier in west Canada voor granen wordt veel de air-
  seeder gebruikt dat is eigenlijk een cultivator met een getrokken graantank
  met een verdeler zoals een accord
  de breedtes gaan van45 tot 60 voet
  en daar heb je toch ruim 300 pk voor nodig dat is dan de enige grondbewerking die daar uitgevoerd wordt

 • no-profile-image

  Gerrit Kurstjens

  Edward. Hier zijn ook veel zaaimachines in het verleden vanuit canada geimporteerd die zo werken. Echter deze hebben dikwijls problemen met gewasresten. Ook de zaaidiepte is moeulijk te regelen. De lokale machines kunnen beter op de juiste diepte zaien wat gemiddeld veel ondieper zaaien betekend, zodoende is er minder trekkacht nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.