Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Saffloer groeit waar niks anders wil groeien

In Kazachstan wordt veel saffloer ook bekend als kardi, geteeld. Die plant is familie van de distel. De olie ervan is makkelijk af te zetten, de zaden niet. Daar werd ik bij gevraagd om te bemiddelen.

Een Kazak die ruim 20.000 hectare saffloer teelt, vroeg me 7 jaar geleden om voor hem een afzetmarkt te zoeken voor het zaad. Ik kende het hele product niet. Dus ik moest erin duiken. Het blijkt veel te worden gebruikt in voer voor duiven en kromsnavelige huisvogels. En er wordt olie uit gewonnen. Die olie zou veel gezonder zijn en minder snel veranderen bij verhitting dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Maar het wordt weinig gebruikt vanwege zijn hoge prijs.
De export van saffloer loopt redelijk, maar vaak zijn er problemen met vervuiling en de opbrengst per hectare wil nog wel eens zeer laag zijn. Voor wie het wil weten, hier een en ander over saffloer.

Cosmetica

Saffloer is familie van de distel. Het heeft mooi gele meeldraden die bij afsterven rood worden. Die meeldraden worden geoogst en in China en India gebruikt in cosmetica en verfstoffen. Soms wordt het gebruikt om voedsel te kleuren. Het lijkt op saffraan, maar mist de smaak ervan.

Insecten

De saffloerzaden zijn driehoekig en tot 8 millimeter lang. De teelt heeft veel te lijden van insecten die na zaaien de kiem opvreten. Tijdens de bloei vreten insecten de bloem op en boren ook nog eens gaatjes in de zaden, zodat die soms leeg zijn. Spuiten tegen insecten is onbegonnen werk vanwege de hoge kosten. Er staan namelijk maar enkele planten per vierkante meter.

Oliegehalte

Saffloer is een amper veredeld gewas. De soort die hier in Kazachstan voorkomt , heeft een oliegehalte van 26-35 procent. Daarvan is ruim 60 procent linoleenzuur, wat als erg gezond geldt. In China en India worden dik 60 veredelde soorten geteeld, verdeeld over de vele klimaatgebieden. Die komen tot 40 procent olie en een linoleenzuurgehalte van 72 procent en hoger. Naar die soorten saffloer is grote vraag vanuit oliepersbedrijven.

Geschikt voor vogelvoer

Onze Saffloer heeft een heel dikke huid en is echt wit van kleur. De veredelde hebben een bruinige kleur en zien er dus lang zo mooi niet uit. Dat maakt de Kazachstaanse zeer geschikt voor vogelvoer, het steekt lekker af tegenover het donkere vogelzaad. De dikke huid laat de vogels ook hun snavel eens goed gebruiken om de zaadjes te kraken. Zo weten ze weer waarom ze die snavel hebben!

Liefst droge grond voor saffloer

Saffloer groeit eigenlijk het best waar niks anders wil groeien. Het heeft droge grond nodig en wortelt heel diep. Als het de kans krijgt, komt het tot 1,5 meter en dieper. Het gewas heeft veel zonuren nodig. Hier in Kazachstan groeit ie goed in Sarkant, dat 500 kilometer van Almaty tegen de Chinese grens ligt. En het groeit goed in Chimkent, tegen Oezbekistan aan.

Bijna bergachtig

De Kazak over wie ik aan het begin sprak, teelt hier dus dik 20.000 hectare van. Dat klinkt als erg veel, maar als je alle wegen, diepe dalen, dorpen, en droge beken ervan aftrekt, hou je denk ik niet meer dan ruim 10.000 hectare over. Het meeste is dan ook nog bijna bergachtig. Maximaal 20 procent ervan is als vlak te tellen.

Sarkand

Half mei ben ik naar Sarkand gegaan, 500 kilometer naar het oosten, tegen de Chinese grens. Ik wilde er de groei van de saffloer bekijken zodat ik de potentiële Nederlandse kopers iets mee kon delen over hoe het gewas erbij staat en wat de oogstverwachting is. Nou, dit was een boeiend tripje, zullen we maar zeggen. Daarover meer in een volgende blog.

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE005106D01

Eén reactie

  • no-profile-image

    Francine van Rossem

    Hoe win je de zaden van saffloer? Ik heb een boel bloemhoofdjes, hoe nu verder?

Of registreer je om te kunnen reageren.