Akkerbouw

Achtergrond

Opbrengst nieuwe aardappeloogst valt tegen

De aardappelen op het veld staan er redelijk goed bij. Toch zijn de eerste berichten over de opbrengsten wat tegenvallend. Telers verwachten dat er zo’n 10 ton per hectare minder geoogst zal kunnen worden. De koude periode enkele maanden geleden en de daarmee samenhangende late inplant zijn de belangrijkste reden voor de lagere oogstverwachting voor de vroege aardappelen. Opmerkelijk is dat het owg van de nieuwe oogst geen probleem lijkt te zijn.De mindere opbrengst in combinatie met de terugloop van het areaal vroege aardappelen met ruim 20 % zorgt voor een goede prijs van rond de €18. De noteringen op de veiling van Sint Annaland laten eveneens een goed prijsniveau zien. De Dore, Premiere en Frieslander noteerden eind vorige week tussen €23 en €28 per 100 kg. Bildtstar noteerde €47 en bonken kwamen uit op €44,50.
De oude oogst begint langzamerhand wat op te drogen. Het wordt steeds lastiger om goede partijen te bemachtigen. De vraag is er nog wel. Afrika is behoorlijk aan de markt. Voor goede exportpartijen wordt tussen de €12 en €13 betaald. Naast export van de oude oogst gaat ook nog steeds veel naar de fritesindustrie. Het blijft nog onduidelijk wanneer de oude oogst op zal zijn.
Over de hoofdoogst valt nog weinig met zekerheid te zeggen. Medio juli is het beeld dat er geen problemen zijn. De verwachtingen zijn dat een opbrengst tussen de 90 % en 110 % van de oogst van het afgelopen jaar mogelijk is. Mocht er deze zomer nog een periode van grote hitte komen dan kan de opbrengst lager uitvallen.

Prognose

Stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.