Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Kwaad kersen eten met de maffia

Dat was schrikken... ik ben afgeperst door de maffia. En ik moest wel zwichten, net als anderen. Vreselijk!

Non-de-ju. Ik had altijd gehoopt dat ik het nooit mee zou maken: afgeperst worden. Shit man, ik heb het meegemaakt. Ik sta nog te rillen, zelfs na 2 liter sterke koffie. Ik zal u uitleggen wat er is gebeurd.
Vreselijk.

Eerste oogst is in Hongarije

In Europa is Hongarije het eerste land waar de kersenoogst start, en het land is daarmee prijszetter. Maar die prijsstelling is een zéér schimmige aangelegenheid... De prijs wordt hooguit een paar dagen vóór de pluk vastgesteld. Dit jaar was de pluk zelfs al gestart en wisten we de prijs nog niet. Dat lijkt zacht uitgedrukt oliedom, maar wachten kan je ook niet, want dan vallen die dingen van de boom en zijn ze niks waard. Ze in een koelhuis drukken en ze later verkopen kan ook niet.

Supermarktinkopers persen de handelaren af

De handelaren/fabrieken willen niet te veel bieden, want een te hoge inkoopprijs wreekt zich tot aan de volgende oogst. Iedereen wacht af, en probeert de laagst mogelijke prijs af te dingen. Een telefoongesprek met een Nederlandse handelaar gaf wat dat betreft een goed beeld: ,,Ik wil best méér betalen voor de kersen, maar dan moet iedereen het doen”. Juist. Dát is het probleem. Dat willen of kunnen die handelaren helemaal niet, want die worden afgeperst door de inkopers van de supermarkten.

Slikken of stikken

Hoeveel grote supermarktketens zijn er in Europa? Laten dat er 10 of 20 zijn. Die moeten zich op een of andere wijze onderscheiden van de concurrent. Niet eenvoudig. Want elke super heeft wel een goede parkeerplaats en dito service, producten en systemen om zegeltjes, welpies of andere onzin te sparen. Dus moeten ze op prijs concurreren: stunten! Het trucje is als volgt: de 10 belangrijkste supermarktinkopers zetten 100 aanbieders onder druk en die geven het slechte nieuws weer door aan 1.000 melkveehouders, varkenshouders of fruittelers. It’s simple... Als producent heb je géén keuze. Het is slikken of stikken. Net als bij de maffia: je doet mee of je haakt af.

Maffiapraktijken

Ik ben gezwicht voor de maffia. Ik heb de kersen moeten weggeven voor € 0,38 (vroegste soort) en € 0,26 per kilo. Wat betaalt u voor een blikje conserven? Let op: in het blikje zit ook vocht, dus rekent u met het nettogewicht. Ik zeg het u: maffiapraktijken.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Toen u enkele maanden geleden berichte over uw kersenavontuur , en had ik toen geweten dat u de Hongaarse markt ging ,,belopen" dan had ik uw artikeltje van vandaag al enkele maanden tevoren geschreven.
  Dit is Hongarije man !
  Niets voor niets word ik al jaren gebeld door kersen- kriekentelers uit de streek van Cegléd maw. uw buurt .
  Altijd met hetzelfde : kan je ons pitfruit niet in Belgie afzetten?
  Netegenstaande ik de juiste adressen ken van importeurs zijnde de kleinere,,betere" confituurmaker die ze ook uit Hongarije (in frigotraillers ...)laat komen via via en vragende partij is, begon ik er nooit aan .

  En zo is dat met alles ,varkens (niet te vergeten) ,,Graan" groenten ... .
  Te veel moeten er aan verdienen, typische Hongaarse kosten ook bij in-exporteurs zijn gigantisch en dan heb je nog de afpersers genoemd die supermarkten.
  Graan telen = zelf exporteren
  varkens = zelf vermarkten
  vers fruit = direct naar buitenlandse verwerkers .
  Fruit en groenten die in bewaring kunnen worden genomen zijn mogelijks nog de beste indien kwaliteit .
  je kan speculeren op de prijs en rustig een afzet ontwikkelen.
  Iets wat een Hongaar verkoopt (bedoeld onroerend goed )is iets waar hij zelf niet aan verdiend.
  Of je moet je risceren en het anders doen , maar niet zoals iedere doorsnee Hongaar .

  Hongaarse Leerscholen kosten geld!

  MVG,
Of registreer je om te kunnen reageren.