Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Een onverwachte regendag geeft hoop

Na een erg droog voorjaar zagen de meeste graanboeren in het zuidoosten van Australië weinig perspectief. Onverwachte regen biedt uitkomst.

Graanboeren in Zuidoost-Australië zagen de hoop op een oogst vervliegen. Sommige boeren zaaiden met de moed der wanhoop de tarwe meer dan 10 centimeter diep. Dan was er tenminste nog een kans dat het zaad in de vochtige grond zou terechtkomen om te kiemen.

Andere boeren, zoals ik, zaaiden een gedeelte van de tarwe op normale diepte en hoopten op regen. En inderdaad, begin juni kregen we een dag regen. Er viel 35 millimeter, juist genoeg om alles te laten kiemen.

Geen trekkerchauffeurs

Nadat de grond wat was opgedroogd begon iedereen volop te zaaien, anderhalve maand later dan normaal. Door deze onverwachte weersverbetering ontstond voor veel boeren weer een ander probleem, er waren te weinig mensen die het zaaien konden uitvoeren.

Zo ook een buurman. Deze had twee zaaimachines van 12 meter klaarstaan, maar niemand die op de trekker kon rijden. Via een uitzendbureau vond hij twee backpackers uit Ierland (buitenlandse vakantiegangers die er wat bij wilden verdienen). Deze hadden nog nooit gezaaid, laat staan op een rupstrekker gereden. Het resultaat was dat er weinig tarwe in de grond kwam en dat de machines meestal stilstonden vanwege kleine problemen.

Na 30 jaar weer op de trekker

Onverwachts kon ik mijn oude vak van loonwerker weer uitoefenen. Het kostte ons bijna 5 dagen om de 2.500 hectare bij de buurman te zaaien. Natuurlijk waren wij ook met te weinig personen om in twee ploegen dag en nacht te zaaien. Zodoende heb ik de dagdienst gedraaid van 4 uur ’s morgens tot 5 uur ’s avonds.

€9.000 per dag

Het was na ruim 30 jaar best leuk werk om met luxe nieuwe machines te werken. Het loonwerktarief voor zaaien is hier hetzelfde als voor maaidorsen, omstreeks €17 per hectare plus brandstof. Dit klinkt voor Nederlandse begrippen weinig, maar €9.000 per dag vind ik toch wel een leuk zakcentje om er extra bij te krijgen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ajm

    Nog mensen nodig? Ben serieus geïnteresseerd, heb nog wel een paar maanden over dit najaar en winter.

Of registreer je om te kunnen reageren.