Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Vergiftigde tarwe

De graanoogst wordt helemaal niks dit jaar. Wat er nog enigszins goed leek voor te staan, gaat nu kapot door vergiftigd irrigatiewater.

In de buurt van ons bedrijf ligt een alcoholfabriek. Een van de restproducten is het gemalen tarwe-afval met gisten erin. Het heeft een heel laag droge stofgehalte, ongeveer 3%. Dat spul wordt in een gat gedumpt en van daaruit loopt het over vlak land. Koeien zwemmen er in en vreten het. Na het alcoholbad gaan de koeien op de bus staan wachten in de bus halte er vlak bij, zie foto hieronder. Op zich is daar niets mis mee.
Mijn varkens willen het spul niet vreten omdat het heel bitter is. Op zich is met deze hele gang van zaken weinig verkeerd. Iedereen is gelukkig. De fabriek is goedkoop van die reststroom af, de boertjes hebben goedkoop voer. Niemand leidt schade.

Rottende eieren

Maar de fabriek laat ook nog een andere, nog vloeibaarder afvalstroom met een hoog eiwitgehalte in de sloot lopen. Die komt vol schoon water van de bergen af en wordt dan vervuild met dit alcoholafval.
Nu het heet is warmt het water snel op. Daardoor gaat het eiwit rotten. Het stinkt erg naar rotte eieren. Het hele dorp stinkt ernaar als de wind verkeert zit. En als het boven de 25 graden is, wordt het water rood van de algen. Als er veel rode algen in zitten kun je het water wel als vergiftigd beschouwen. Er staan regelmatig paarden in dat roodachtige water om zich te verkoelen. Maar ik heb er nog nooit een van zien drinken. Zijn die beesten soms slimmer dan de mens?

Gezondheid bedreigd

Het beekje gaat slingerend door het land en stroomt ook langs kleine veehouders en dorpjes. Die hebben vaak geen put meer...
‘s Zomers wordt het gebruikt voor irrigatie van velden. Ik zag vorige week dat een tarweveld geïrrigeerd werd met dit water en deze week kon je zien waar veel van dat giftig water was beland. Want daar is de tarwe aan het afsterven. Door de toxine van de rode alge gaat de tarwe kapot.

Er groeit hier niks dit jaar en dat beetje wat er is gaat kapot van het vergiftigde water. En wat zit er straks in het brood van de tarwe die net niet kapot is gegaan? Smakelijk eten alvast.

Het beekje mondt uit in Kapcigai. Dat is een drukbezochte waterplas waar veel mensen uit de stad Almaty in het weekend naar toe gaan om te zwemmen.

actievoerders gevraagd

Misschien wil een van de lezers hier wat tegen ondernemen? Nederland stikt immers van de actiegroepen die ook Boerderij.nl bezoeken, merk ik aan reacties op mijn en andere weblogs. Ik waarschuw die persoon alvast bij deze dat de fabriek eigendom is van de clan. Dus vermeld niet bij de visumaanvraag dat je een milieuprobleem komt oplossen. Want dan krijg je geen visum, of een heel snelle retourvlucht.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Guus Janssen

    Bert, waar blijven je blogs????

  • no-profile-image

    Redactie Boerderij

    Ze komen over enkele dagen weer. Met foto's.

Of registreer je om te kunnen reageren.