Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Racecombinen

De graanoogst in Hongarije heeft vaak meer weg van een wereldrecordpoging dan van serieus werk.

De graanoogst in Hongarije heeft vaak meer weg van een wereldrecordpoging dan van serieus werk.

De meeste loonwerkers in de Benelux zullen hun voorhoofd fronsen als ik zeg dat een combine hier gemiddeld 25 hectare per dag oogst. De opbrengst is hier soms zo laag (1.500-2.150 kilo per hectare) dat je combinen wel racecombinen kunt noemen (misschien een nieuw woord zijn voor een volgende druk van de Van Dale?).

Het loonbedrijf bij de buurman oogstte vorig jaar met vijf nieuwe Claas-maaidorsers (Medion 340-Lexion 540 met maaiborden variërend van 4.90 tot 5.40 meter). ’s Morgens startte de oogst om 10 uur, ’s middags om 5 uur stopten de machines en was er 136 hectare tarwe geoogst. Wat ik er natuurlijk moet bijvertellen is dat het racecombinen zorgt dat er genoeg graan achterblijft om nog een jaar tarwe te telen op het perceel. Schandelijk voor nieuwe Claas-maaidorsers.

Ik moet toegeven dat het ook op mijn bedrijf eens snel is gaan. Een Claas Mega 204 met 5,30 meter maaitafel oogstte toen in 8 uur een perceel van 23 hectare triticale zonder verliezen en met een opbrengst van 3,5 ton per hectare. Al deze opgesomde, negatieve verhalen zorgen ervoor dat we de graanteelt zo veel mogelijk links laten liggen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem

    Nou... voor een beetje rotor combine (JD STS 9880/ lexion 600) moet 50 ton product per uur makkelijk mogelijk zijn... Dan is met een redelijke opbrengst, fatsoenlijke percelen en goede chauffeurs best meer dan 50ha/d met goede resultaten mogelijk..

Of registreer je om te kunnen reageren.