Akkerbouw

Achtergrond

Poten, spuiten en rooien van aardappelen

Phytophtora is in Hongarije geen probleem, de coloradokever wel. Bij zowel poten als rooien volstaan tweedehands machines, die soms wat aanpassing behoeven.

We behandelen alle pootaardappelen met Actara van Syngenta. Dat is een wondermiddel tegen de coloradokever. Die is in de Hongaarse aardappelteelt een ware plaag en wordt hier dan ook de aardappelkever genoemd. Voor de behandeling van 1 hectare pootgoed moet je een dosis van 80 gram oplossen in 200 tot 300 liter water. Dat geeft wel extra werk en kosten, maar ook een hoge mate van zekerheid. Omdat we die behandeling moeten toepassen met de rugspuit, komen alle poters in kiembakjes terecht.

Voor het poten werken we voorlopig met een Cramer-poter, een Marktplaats-souvenir uit Hardenberg (Ov.). Zodra alle experimenten voorbij zijn, is een goede tweedehands Gruse-poter welkom.

Onkruidbestrijding klassieke stijl

Vorig jaar volgden we een Hongaars programma voor de onkruidbestrijding. Maar omdat de aardappelspuitstoffen hier twee tot drie keer zo duur zijn als in België, grijpen we dit jaar terug naar de klassieke combinatie Sencor/Defi. Twee dagen voor opkomst is gespoten met 0,75 kilo Sencor en 4 liter Defi. Op een perceel met hogere kruiddruk hanteerden we met succes een iets hogere dosis.

Nagenoeg geen phytophthora

De phytophthora-druk is in Hongarije nagenoeg nihil. Normaal is een enkele behandeling genoeg. Wij deden er vorig jaar een tweede bij omdat ik het niet helemaal vertrouwde. Er is hier geen kennisinstituut om op te steunen, Dan blijft het een beetje koffiedik kijken.

Op dit moment (3 juni) hangt er nevel, maar er ligt geen dauw op de planten. Met een temperatuur van 40 graden van afgelopen weekend en een grotere onweersdruk dan verleden jaar voorspel ik drie behandelingen te moeten doen. Maar of dit ook echt nodig is, is en blijft de vraag.

Hoeveelheid tarra kan nog minder

Tegen de oogst zullen we onze tweerijige AVR 230 B-rooier moeten aanpassen. Deze kocht ik in Middenmeer, nadat ik hem had gevonden op marktplaats.nl. De machine werkt als een nieuwe. Het is echter een pootgoedrooier en geen consumptierooier. Dit jaar willen we de grondketting veranderen naar een bredere maat en de egelband bovenaan vervangen door een met bredere maat.
De machine verwerkt het aardappelloof perfect, zonder de aardappelen te beschadigen. Het enige minpunt is dat hij in 2007 de aarde te slecht verwerkte. Gevolg: te veel tarra.

Als we eindelijk de goede rassen te pakken hebben, het semi-beddensysteem de verwachtingen inlost en de rooier goed werkt, houdt niets ons nog tegen om verder te groeien in het areaal.

Foto: Patrick Feliers / Szolt & Norbert Maté

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.