Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Op zoek naar het ultieme aardappelras

We zoeken nog naar het ideale ras voor de aardappelteelt op onze kleigrond in Hongarije. Dit jaar test ik diverse Westeuropese rassen.

We telen nu het ras Cleopatra (van Binst Breeding & Selection nv in Grimbergen, België) voor de vroege rooi en de bekende Désirée voor de latere oogst. De vroege oogst startte in 2007 half juli (dit jaar begint de oogst echter al in de tweede helft van juni). De latere oogst startte in 2007 op 15 augustus. Onder de gegeven omstandigheden gaven beide rassen goede resultaten. We zijn echter nog op zoek naar het ultieme ras.

Diepe kiemrust

In onze zoektocht - en op aanraden van een bevriende Zeeuwse aardappelen- en ajuinhandelaar - kwamen we bij het ras Arturia terecht van Stet Holland. We kochten bij Stet een hoeveelheid pootgoed 28/35 mm. Het pootgoed heeft als eigenschap dat het in een diepe kiemrust verkeert. Omdat het pas net voor het poten aankwam, ging het zonder kiem op 28 maart de grond in.

Groeirace

Op 3 mei stond Arturia als eerste boven. En dat terwijl Désirée en Cleopatra wél met kiem de grond in gingen. We verwachten dus veel van Arturia, ook omdat het zo’n mooie kleur en vorm heeft. Arturia is wat vorm betreft vergelijkbaar met het ras Franceline. Uit steekproeven eind mei blijkt dat Cleopatra en Arturia een race om wie het hardst groeit zijn gestart. Ik verwacht rond 20 juni met het rooien van beide rassen te kunnen

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jurgen

  Mocht je nog bewaring nodig hebben voor die mooie aardappels....
  <>

  met vriendelijke groet,

  Jurgen Meijer

Of registreer je om te kunnen reageren.