Akkerbouw

Achtergrond

Hogere premie brouwgerst noodzakelijk

Om ook in de toekomst voldoende brouwgerst te laten telen in Nederland, moet de premie op de teelt omhoog. Anders kiezen akkerbouwers liever voor wintertarwe, volgens Richard Rolink, manager bij graanhandelsbedrijf Schouten Ceralco. Hij zei dit in Oosterhout tijdens de themadag van het Nederlandse Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem). Brouwgerst levert zo’n 10 % minder op dan wintertarwe per ha. Om de overstap naar tarwe te voorkomen is een premie noodzakelijk volgens de graanmanager. Een andere reden voor een premiestelsel is het hogere teeltrisico van brouwgerst. Als de gerst ongeschikt blijkt om te mouten, dan vervalt de premie terwijl de akkerbouwer minder kilo’s heeft geoogst dan bij tarwe mogelijk was geweest. De verwachting is dat het areaal brouwgerst in de EU, Canada en Australië stabiel zal blijven. In de VS is areaalkrimp te verwachten door de hoge mais- en sojaprijs. De vraag naar brouwgerst zal toenemen omdat landen als Argentinië, Oekraïne en Rusland meer bier drinken.

Prognose

Licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.