Akkerbouw

Achtergrond

Hectiek op de graanmarkt lijkt blijvend

De hevige reacties op de beurzen op ieder oogstbericht zal voorlopig niet veranderen. Nu zo goed als alle interventievoorraden verdwenen zijn en er geen enkele buffervoorraad meer is om op terug te vallen heeft ieder signaal over een tegenvallende oogst meteen invloed. In 1983 had de EU 12 nog een interventievoorraad van 33 miljoen ton graan. Op dit moment is daar alleen nog zo’n 30.000 ton mais in Hongarije van over.
In 2005 had de EU nog een voorraad graan van 14 weken voor consumptie liggen. Die voorraad is inmiddels geslonken tot 8,5 weken. Dit is een gevolg van een paar jaar slechte oogsten.
De oogstverwachtingen voor Europa en Rusland zijn op dit moment goed te noemen. De droogte in het noorden van Europa doorlopend tot de Baltische Zee heeft nog geen negatieve invloed op de totale graanoogst. Dit komt ook omdat in het zuiden wel voldoende neerslag is gevallen en uit die hoek de oogstverwachting juist wat hoger lijken uit te vallen. Er wordt nog steeds uitgegaan van een totale oogst van 293 miljoen ton, 23 miljoen ton meer dan vorig jaar.
Tegen het einde van de afgelopen week stegen de internationale noteringen weer met meer dan $10. Dit gebeurde onder invloed van de slechte weersvooruitzichten in de VS, Australië en China.
Nu de eerste (gerst)oogsten zijn begonnen wordt het weer een spannend moment in de markt. Wordt de oogst net als in 2007 weer de speculanten opgekocht om zo de markt te sturen? In 2007 is volgens deskundigen $30 miljard vreemd vermogen geïnvesteerd.

Prognose

Stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.