Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Spuiten op een megabedrijf

In Hongarije word wat afgespoten. De landbouwspuiten draaien er flink wat uren. En er gebeuren veel dingen die niet mogen of die me verbazen.

Mijn buurman heeft vijf identieke Rau-sproeiers met een frame van 24 meter. Alle tractoren die ervoor staan hebben gps aan boord. Hij zet zijn spuiten veel in voor het toedienen van vloeibare meststoffen. Het probleem is echter de wetgeving. Een wet hier luidt dat je met sproeimiddel in de tank niet over de straat mag. Daarom worden twee tractoren ingezet, zelfs al wordt op een veld slechts één tank verbruikt.

De kleine tankwagens van het Hongaarse Dekt zijn eigenlijk giertanks met een leuk klinkend vacuumpompje. Ze worden echter in 99 procent van de gevallen gebruikt als watervat. Ook met het opschrift 'watertransport' wordt zelfs zonder de bekende, oranje ADR-borden witte diesel naar het veld gedistribueerd. Dat is in feite een veel zwaardere overtreding van de verkeerswetgeving. In plaats van rond te draven met een groot vat van bijvoorbeeld 20.000 liter blijven de Hongaren, hoe groot het bedrijf ook is, zweren bij die kleine vaatjes.

Wijzelf zochten onze spuitoplossing in Nederland en kochten bij Albert Eefting een CHD-spuit van 3.000 liter en een spuitboom van 24 meter. We hadden in België ervaring met andere getrokken sproeiers. Deze CHD springt er uit met een ongekende stabiliteit van zowel het spuitraam als van de ganse machine. Een Muller-computer (al de derde die we aankochten sinds 1992) regelt de zaak. Als spuitdoppen gebruiken we Lechler. Daarmee versproeien we 200-400 liter water per hectare.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  edward bakker

  De getoonde getrokken spuiten bij jullie
  zijn duidelijk moderner dan de gemiddelde getrokken spuiten hier de meeste hebben een computer om snelheid en gespoten hoeveelheid
  af te lezen de automatische sturing per
  computer begint er sinds een jaar
  4 pas in te komen de breedtes waren
  meestal 12 of 18 meter maar worden
  nu ook 27 meter ( 40 60 en 90 voet )
  Zelf heb ik een 2750 liter 18 meter
  en bewust geen computer (kan ik zelf
  niet repareren)
  Er word hier meer en meer met loonspuiters gedaan die hebben allemaal
  zelfrijders bijna allemaal John Deer of
  Case daar zit wel alles op wat je maar
  denken kan de breedtes lopen van
  27 tot 36 meter (90 tot 120 voet)
  Edward Bakker
  Quebec canada

Of registreer je om te kunnen reageren.