Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Snel van euforie naar mineur

De stemming in de landbouw daalt snel. De voorspelde regen is grotendeels uitgebleven, veel land is niet ingezaaid. De kosten stijgen zeer snel, kunstmest werd in een dag 30 procent duurder.

Tot vorige week was het optimisme troef voor de landbouw. De prijzen van granen zijn nog steeds zeer goed. De toplaag was droog maar op de meeste plaatsen was er redelijk veel vocht in de ondergrond. Bovendien zou het in het weekeind flink gaan regenen.

Er viel inderdaad regen. Dit was echter in de vorm van buien. Op enkele van mijn boerderijen viel 30 tot 40 mm. Maar op het merendeel viel minder dan 5 mm. Het grootste probleem is echter dat alle weersvoorspellingen de komende weken of zelfs nog langer geen regen meer verwachten. Het heeft er alle schijn van dat de winter hier heeft ingezet. Dat betekent normaalgesproken koud en droog weer, ’s nachts 5 graden en overdag 20 graden met volop zon natuurlijk.

Slechts de helft is ingezaaid

De meeste boeren hebben ongeveer de helft van de geplande oppervlakte in de grond. Ze zijn nu gestopt met zaaien omdat het geen zin heeft om onder deze omstandigheden meer te zaaien. Alleen op de plekken waar het dit weekeind wel voldoende geregend heeft is zaaien nog mogelijk. Het ziet er nu naar uit dat het oosten van Australië weer naar een misoogst op weg is. Dat is voor veel boeren het derde jaar op rij, en in sommige gebieden het vijfde jaar op rij. Hier staan dan ook veel boerderijen te koop aangeboden.

Kunstmest op een dag 30% duurder

Afgelopen vrijdag hebben de kunstmestleveranciers de prijs van Urea met ruim 30% verhoogd. Vorig jaar was de prijs van Urea omgerekend €340 per ton. Dit was al geleidelijk verhoogd. Ze kostte vorige week €448 per ton. Vandaag is Urea alleen te koop voor €610 per ton. Dat is een prijsverhoging op een dag van 36%. De verklaringen van de kunstmesthandel is dat China vrijdag de exportbelasting verhoogd heeft van 20 naar 136%.
Deze onverwachte enorme prijsverhoging komt bovenop de vele andere extreme prijsverhogingen. Round-Up ging van €2,30 naar €7,30 per liter, fosfaatkunstmest van €485 naar €760 per ton en de diesel van €0,37 naar €0,82 per liter.

Aan de andere kant blijft de Australische dollar maar stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Euro. Hierdoor daalt de opbrengstprijs van onze te exporteren producten zoals graan en vlees. Maar zoals het spreekwoord zegt: na regen komt zonneschijn. Ik hoop echter dat het hier na zo veel zonneschijn eens gaat regenen!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert van Lier

  Hoi Gerrit. Altijd je tonnen gezien de blauwe in Limburg en over al in de jaren 70-80.
  en eigenlijk nooit meer aan je gedacht want die tonnen zouden het hier toch niet doen. blubber gaat meestal zo wel in de sloot. Oei mag ik niet zeggen.Maar door de bekende NL akkerbouwer hier in het land Kazakhstan die me vertelde over een door je ontworpen zaaimachine ben ik je blogs gaan volgen.en zeker over de straal jager zaaimachine van je en dan nog 15 cm zaaien.dat moest hier kunnen. en als het mee zit zal het ook hier te zien zijn gelukkig.
  Je piept als ik uit deze hoek maar ik zie wel altijd vlak en zeer lange velden bij je.Mooi hoe dan ook. hier zal zaaien met dik 20 km problemen opleveren om dat je dan waarschijnlijk door de snelheid over de heuvels heen vliegt en dus niet gezaaid word en zeker niet op 20 cm.
  Even goed kerel de groeten van mij en volhouden zoals wij hier
  Blog schrijver Bert Kazakhstan en Limburgse buur man van toen
  Bert Kazakhstan

 • no-profile-image

  Edward bakker

  Het kostenplaatje is hier ongeveer het
  zelfde Urea was dit voorjaar 390 euro
  deze herfst schijnt het 625 euro te worden. Hier zegt de handel dat is omdat
  China zoveel koopt
  Rode diesel is op het moment ongeveer
  78 euro centen
  Dit zijn voor ons ook ongekend hoge prijzen
  Ik verwacht dan ook een masale
  switch naar soya volgend jaar, minder
  grondbewerking en minder kunstmest
  Edward Bakker Rigaud Quebec Canada

Of registreer je om te kunnen reageren.