Akkerbouw

Achtergrond

Goede mechanisatie, maar niet teveel

De twee Hongaarse buren zijn vergeleken met westerse bedrijven niet echt overgemechaniseerd.

Neem het coöperatieve Hort. Dat bedrijf met 2.500 hectare akkerbouw werkt grotendeels met John Deere. Van dat merk heeft het vier combines en het gros van de tractoren. Er lopen ook nog 2 MF’s voor de getrokken Rau-veldspuiten met luchtondersteuning, twee recent aangekochte Belarussen en een Raba Steiger. Deze oersterke Hongaarse beer is overigens geheel aan het verdwijnen in dit land.

Hongaarse beer

Raba Steiger-tractoren zijn het gevolg van een vroegere samenwerking tussen het Hongaarse motorenbedrijf Raba en het Amerikaanse Steiger. De eerste Claas-maaidorsers voor de Hongaarse markt hadden ook een Raba-motor. Zo kon Claas als eerste West-Europese combineproducent het toen nog aanwezige IJzeren Gordijn openen voor export. In het verleden waren die Raba Steigers uitgerust met motoren van 250 of 350 pk. De Hongaarse beer in Hort heeft evenwel een JD-motor gekregen van 230 pk. Deze slurpende bakken zijn zeer geliefd voor grote schijfegcombinaties. Op Hort hangt daarachter nog een getrokken Guttler-roller.

Tanks op John Deere-rupstrekker

Iets bijzonders op coöperatie Hort is dat het de onkruidbestrijding voor zonnebloemen in dezelfde werkgang doet als de zaaibedvoorbereiding.Daarvoor zijn tanks op de een John Deere-rupstrekker geplaatst. Deze techniek werd in het verleden veel meer toegepast bij het zaaibedklaarleggen om vloeibare meststoffen te injecteren. Hiervoor zat dan een spuitleidinkje met sprayer voorop de triltandcombinatie die de vloeistof verdeelde.

Oud spul

Ook hier dezelfde 2008-ervaring als bij ons. Hort heeft twee 7 meter brede zaaibedcombinaties van het Tsjechische Farmet in gebruik die in het voorjaar 24 uur per dag werken. Die bleven dit voorjaar echter op stal. Men haalde van tussen het onkruid (grondbewerkingsmachines staan namelijk niet in een loods of schuur, maar op het grasveld buiten) de oude triltandcombinaties tevoorschijn. Met dit oude spul haalt men 7 hectare per uur. Het brandstofverbruik van de John Deere 8000 ligt echter een stuk hoger dan dat van mijn Fendt 822 afgesteld op 230 pk.

40.000 uur op de teller

Typerend op Hort is het punctuele en professionele onderhoud van de trekkers en machines. Een eigen gerenommeerde technische ploeg voert dat onderhoud uit. Een goed voorbeeld is dat er nu nog twee 35 jaar oude John Deere’s op de hof staan die technisch up-to-date zijn. Beide hebben al meer dan 40.000 uur op de teller staan.

Foto's: Patrick Feliers / Szolt en Norbert Maté

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.