Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelnoteringen kruipen langzaam omhoog

In tegenstelling tot de ontwikkelingen bij de uien en de penen is in de aardappelsector geen sprake van sterk oplopende prijzen. Weliswaar zijn de noteringen op de beurzen van Goes en Emmeloord verder op, maar het gaat langzaam.
Goes steeg met €0,32 naar €8,40-€9,75 voor fritesgeschikt. De exportaardappelen noteerden €8,00-€9,00 (+€0,25). Vergelijkbare cijfers komen uit Emmeloord met €8,50-€9,50 (+€0,38) voor fritesgeschikt en €8,00-€9,00 (+€0,25) voor export.
De meest opvallende prijsstijging afgelopen week was de Belgapomnotering. Deze steeg met €1,50 van €7,50 naar €9,00. Overigens beschouwt de markt dit niet als een daadwerkelijke prijsstijging maar meer als een correctie die Belgapom wel moest uitvoeren op een veel te lage notering. Op het moment dat Belgapom €7,50 noteerde waren er in de markt onder de €8-€9 geen goede fritesgeschikte aardappelen te krijgen.
De verwerkingscijfers van dit jaar (t/m maart) liggen met 811.000 ton, 9.000 ton lager dan in 2007. Opvallend is dat de maandcijfers eigenlijk altijd onder de cumulatieve cijfers liggen. Blijkbaar is het iedere keer nodig de maandcijfers bij te stellen. De export naar Rusland die tot t/m april goed doorliep is in mei compleet weggevallen. De grote hoeveelheden die in april al zijn verladen kunnen een reden zijn voor het wegvallen van de vraag. Daarnaast kunnen ook de hoge uien- en peenprijzen een reden zijn dat het aandachtsgebied is verschoven. De verwachting is dat de vraag op een iets lager niveau wel zal terugkomen.

Prognose:

Stabiel tot licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.