Akkerbouw

Achtergrond

Aanzien en status remmen Russische landbouw

Russen investeren graag in mooie landbouwmachines. Dat geeft aanzien en status. Maar daarmee alleen verbeter je de financiële resultaten niet.

Er was nauwelijks sprake van landbouwactiviteiten toen ik 2 jaar geleden voor het eerst in Meshovsk kwam. Vandaag reed ik er rond en zag dat mijn achterbuurman, die ik afgelopen winter nog niet heb kunnen betrappen op enige vorm van moderne landbouw, nu twee spiksplinternieuwe New Hollands heeft plus ploeg, vleugelschaarcultivator en minitillseeder. Toch een aanzienlijke investering voor een particuliere belegger, die ook nog eens uit Moskou komt en met landbouw van huis uit niets van doen heeft.

Goud verdienen met loonwerk

Zo zijn er dus meer ‘dode’ bedrijven waar ik nu activiteiten bespeur. Blijkbaar is er in de Russische landbouw geld te verdienen. Mijn naaste buurman heeft een gemengd bedrijf van 5.000 hectare. Hij gaf onlangs aan dat wie hier over goede machines beschikt goud kan verdienen met loonwerk. Reden is dat het MTS (Mechanisatie Service Centrum) alleen nog komt voor het bewerken van grote oppervlaktes. De kleine(re), zelfstandige boeren blijven prutsen met oude rommel. Hierdoor komen ze niet vooruit. Een goede loonwerker met goed spul kan deze mensen vooruit helpen. Het is trouwens niet alleen voor de kleine boertjes interessant. Ook grote bedrijven kunnen ervan gebruikmaken om overmechanisatie te voorkomen.

Meer kennis opdoen

Ik zie het meteen als een mogelijke sprong voorwaarts, de Russen kunnen er hun kennisachterstand mee inlopen. Moderne teelttechnologie en het gebruik van gewasbescherming (en vooral de werking van gewasbescherming) is een onderontwikkeld gebied in deze regio, ja misschien wel in het hele land.

Weggegooid geld

Mijn ‘grote’ buurman wil dit jaar onze spuitmachine graag gebruiken om enkele honderden hectares graan te spuiten met herbicides om te zien of het een groter oogst geeft. Ik ben bang dat als hij dit niet koppelt aan een goede bemesting het resultaat onbevredigend zal zijn. Zijn reactie zal dan iets zijn in de trant van ‘onkruid bestrijden is weggegooid geld’.

‘Economizen’

De Russen houden van ‘economizen’ zoals ze het noemen. Dit betekent zo weinig uitgeven voor je gewas, dat er van een goede oogst geen sprake kan zijn. Doorgaans wordt één onderwerp, het goedkoopste, uit de technologie gelicht en toegepast. Dit resulteert dus nooit in een echte verbetering. Want op deze wijze komt de bemesting in het gedrang en zonder bemesting geen oogst, zeker niet op deze totaal afgeboerde grond.

Aanzien en status

Het liefst investeert de Rus in mooie machines. Die ziet iedereen rijden en dat geeft dus aanzien en status. Echter, of de mooie machines de oogst en daarmee het financiële resultaat verbeteren, is een vraag waar de Rus niet van wakker ligt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.