Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Topopbrengsten in Australië

De natuur herstelt zich altijd, ook in Australië. Zonnebloemen en Sorghum geven topopbrengsten. De prijzen zijn goed. Nu is er alleen weer personeeltekort.

Na een desastreus jaar waarin veel farmers geen of weinig opbrengst hadden, is het een verademing nu er een oogst van zomervruchten en sorghum in volle gang is. Sorghum kent dit jaar topopbrengsten. Op percelen met beregening of bevloeiing zijn opbrengsten van 10 ton per hectare aan de orde van de dag. Op percelen zonder beregening is 6 tot 8 ton een mooi gemiddelde.

Hoge prijzen

De prijzen zijn mooi hoog. De prijs van sorghum is ongeveer $250,00 per ton (15,6 eurocent per kilo). Dat wil zeggen dat de opbrengst van een oogst bijna gelijk is aan de aankoopprijs van de grond. Over 2 weken verwachten we een perceel zonnebloemen te kunnen oogsten. Het is moeilijk de kilo-opbrengst in te schatten. De prijs voor zonnebloemen is nu echter $850 per ton (€530/ton). Hopelijk halen we over de 2 ton per hectare binnen.

Nauwelijks personeel

Er is echter een ander probleem ontstaan. Veel farmers hebben hun medewerkers ontslagen omdat er wegens de droogte geen werk op de boerderijen was, of geen geld om de lonen uit te betalen. Velen hebben ondertussen beter betaald werk gevonden in de mijnbouw. Nu is de grote vraag: waar vinden we personeel dat het vele werk van oogsten en zaaien de komende weken gaat doen?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Csaba

  Ik zoek werk, hoe kom ik met u in contact.

 • no-profile-image

  Pleun Boone

  Ik heb wel interesse om tijdelijk in Australië te werken, maar over welke periode gaat het?

 • no-profile-image

  freek

  wat is dat een supersaai werk ik melk toch liever koeien in nieuw zeeland(mijn opinie)
  je zou het ook beide kunnen doe wij beginnen niet met kalven tot half augustus.
  Ook hier heeft men een personeels tekort en deze winter worden er in mijn gebiet (zo groot als nederland) 100 schapen bedrijven omgetovert naar melkkoeien ze zijn opzoek naar: managers ,kudde-managers ,knecht ,tractor bestuurders ,electriecens en
  loodgieters. werkverguningen kun je verkrijgen in de nz ambasade(in den haag)

 • no-profile-image

  ferdinand

  Ehh Freek....
  Knecht????? ik weet niet uit welke tijd je komt maar tegenwoordig noem je je medewerkers hopelijk geen knecht meer.

  Voor zo'n baas wil ik in ieder geval niet werken die z'n medewerkers "knecht" noemt.
  Iets meer respect!

 • no-profile-image

  Pleun Boone

  Ha Freek, het werk wat ik zou moeten doen maakt niet zo heel veel uit, de ervaringen die je op doet in een ander land maken het interessant. Dus als jullie personeel nodig hebben, kom ik toch naar Nieuw Zeeland! Ik kan twee maanden weg uit Nederland, als ik er een stage (MER of BE) van kan maken ruim een half jaar, vanaf half juni. Laat maar wat weten.

 • no-profile-image

  freek

  knecht ja je moet dat niet al te letterlijk nemen het is instap niveau dairy farm worker, deze positie houdt in dat je haast geen verantwoording hebt en laten we eerlijk zijn de meeste rot klussen krijgt tot je bewezen hebt dat je wil leren. En ferdinand ik heb mensen hun personeel wel erger dingen horen noemen achter hun rug.
  he pleun half juni is een goede tijd om hier heen te komen het is winter dan en de koeien kalveren af 1.5 maand later
  Als je wat meer specefieke vragen heb Email: antonisse@animal.la

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.