Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Peen toch nog lucratief

De peensector heeft goede tijden. Ook deze week zijn de prijzen verder opgelopen. De beurs van Middenmeer heeft een inhaalslag gemaakt en noteerde €2 meer op €14-16 voor C-D-peen. De B-peen steeg met €1,50 naar €14-16. De Emmeloordse beurs steeg met €2 naar €15-€17 voor B-peen. Schaaltjespeen steeg eveneens met €2 naar €15-€17. Voor een kist peen werd afgelopen week ca. €110-€120 betaald. Omdat er in de partijen nogal wat tarra zit bevat een kist ongeveer 600/650 kg peen. Omgerekend betekent een prijs tussen €17 en €20.
De reden van de verder oplopende noteringen is de blijvende vraag uit het Oostblok. Ook Duitsland en België zijn aan de markt. Het aanbod aan peen is goed, maar niet overdadig.
Telers blijken geen grote haast te hebben hun resterende peen nu snel te verkopen. Veel telers hebben de bulk van hun voorraad al verkocht en speculeren nu met de laatste partijen. Hoelang de prijzen zich zullen handhaven is onzeker. Het grootste risico is het groeiende aanbod van de nieuwe oogst uit landen als Spanje, Italië, Egypte en Israël.

Prognose

Licht stijgend

Eén reactie

  • no-profile-image

    Joris

    Vandaag hebben 3 handelaren gebeld voor me winterwortelen .Da's geen toeval als ik dit bericht lees.
    Voorlopig doe ik niks.
    Ze boden me 9 euro per 100 kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.