Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Droogtetolerantie: een charmante leugen

Op marginale gronden die nu te droog zijn, kan voedsel worden verbouwd. Lang leve de genetische manipulatie, weg met de honger.

Droogtetolerante rassen kweken, daar moeten we naar toe, zeggen de pleitbezorgers van de biotechnologie. Dat zou nog eens goed zijn tegen het wereldvoedseltekort. Ga maar na: op al die marginale gronden die nu te droog zijn, kan voedsel verbouwd worden. Lang leve de genetische manipulatie, weg met de honger.

Het lijkt op een charmeoffensief van de Monsanto- en Pioneer-jongens. Na alle deuken die hun imago heeft opgelopen (vermenging, mislukking, resistentie, uitkruising), komen ze nu weer met een hoopvol nieuwtje. Kijk eens wat we de wereld tot in de droogste uithoeken te bieden hebben, zeggen ze, we kunnen zorgen dat iedereen te eten heeft.

Onvruchtbare gebieden

Maar klopt hun claim? Ik moet denken aan de ramp die India trof toen daar de groene revolutie werd afgekondigd. Door kunstmest zou de opbrengst in Punjab, India’s graanschuur, spectaculair stijgen, maar het tegendeel gebeurde. Het is uitvoerig beschreven in het boek van Vandana Shiva The Violence of the Green Revolution. Omdat er te weinig neerslag valt, spoelden residuen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen niet weg, maar bleven in de toplaag zitten. Daardoor werden grote gebieden onvruchtbaar: te zout voor landbouw.

‘Zegeningen’ van GMO

De ‘zegeningen’ van de nieuwe genetische revolutie zijn net zo discutabel en voorspelbaar. De GMO-gewassen die goed tegen droogte kunnen, worden in de droge gebieden geplant. Maar die gewassen leven niet van de wind. Ze moeten bemest worden. Na de oogst zal de plantmassa worden afgevoerd en de bodem blijft zwart en droog achter – het gaat immers om een droog gebied. Door te weinig uitspoeling blijven de zout- en pesticideresten bovenin. Je hoeft geen agronoom of hydroloog te zijn om te voorspellen dat dit maar een paar jaar goed gaat.

Maar iedereen trapt in het marketingverhaal van de gentechboys, van Wageninger Raoul Bino (uiteraard)
Het komt mij voor dat velen de ontwikkeling van droogtetolerante gewassen bejubelen omdat niemand er goed over heeft nagedacht. Niemand wil de GMO-ontwikkeling in de weg staan, en daarom juicht iedereen de zeepbel toe die door de gentechnici zorgvuldig wordt opgeblazen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janbakker

  Beste Rinus. Je standpunt is duidelijk. Je kunt je best druk maken over gmo in een flauwe collum. Er zijn zeker haken en ogen bij gmo. Maar je kunt je ogen niet sluiten voor bepaalde ontwikkeling. Denk je echt dat de rest van de wereld wakker ligt van jouw mening, danwel die van Nederland. Onderzoek en duidelijkheid is wat we willen en geen Jurassic park verhalen.

 • no-profile-image

  Janneke Monshouwer

  Ik heb diep respect voor de berichten van Rinus Vermue. Vooral in deze tijd horen we vragen te stellen en zelf op onderzoek uit te gaan, niets klakkeloos aannemen, zeker niet van multinationals.
  Ik kan eerlijk zeggen: na veel berichten over gentech en de gevolgen ervan heb ik wakker gelegen, heel erg wakker, van schrik. Bovendien: na de zg. 'nieuwe genetisch technische ontwikkelingen' hebben veel boeren in India en Afrika zelfmoord gepleegd. Daar heb ik informatie over.
  Ik kies voor gezonde en eerlijke landbouw en veeteelt en zelfstandigheid van boeren, niet voor afhankelijkheid van multinationals.

 • no-profile-image

  Miep Bos (De Gentechvrije Burgers)

  U schrijft; Het komt mij voor dat velen de ontwikkeling van droogtetolerante gewassen bejubelen omdat niemand er goed over heeft nagedacht."
  En daar geef ik u gelijk in.
  Lees het volgende om het te onderstrepen;
  8. Professor Ossama El-Tayeb, Ph.D. Professor Emeritus of Industrial Biotechnology at the University of Cairo: 'I read with interest and respect Friderike Oehler's message (nr. 56) and fully appreciate her concerns and am similarly convinced of the potential of 'alternatives'. I wish to add that transgenicity for drought tolerance and other environmental stresses (or, for that matter, biological nitrogen fixation) are too complex to be attainable in the foreseeable future, taking into consideration our extremely limited knowledge of biological systems and how genetic/metabolic functions operate. Those who propagate the ideas that any biological function could be genetically manipulated are optimists who are probably victims of a consortium of 'arrogant' scientists and greedy business who have strong control on policy making and the media. Having said that, I feel we should not lose hope of reaching such noble goals and should continue to fund such research whose fruits may be reaped by a future generation. These goals have been used by the proponents of currently available genetically modified organisms (GMOs) under the control of big business, who propose that GM crops will alleviate poverty soon while in fact currently available ones mostly contribute negatively to poverty alleviation and food security and positively to the stock market. The holders of intellectual property rights for present day GM crops keep teasing us about the potential of GMOs resistant to abiotic stresses and the like while doing nothing about developing such crops for this generation. These are simply not easily exploitable in a business market and are accordingly not on their agenda. Basic research in this area is being funded almost exclusively by public funds.'
  Zie
  <>

 • no-profile-image

  Miep Bos woordvoerster van De Gentechvrije Burgers

  U schrijft; Het komt mij voor dat velen de ontwikkeling van droogtetolerante gewassen bejubelen omdat niemand er goed over heeft nagedacht."
  En daar geef ik u gelijk in.
  Lees het volgende om het te onderstrepen;
  8. Professor Ossama El-Tayeb, Ph.D. Professor Emeritus of Industrial Biotechnology at the University of Cairo: 'I read with interest and respect Friderike Oehler's message (nr. 56) and fully appreciate her concerns and am similarly convinced of the potential of 'alternatives'. I wish to add that transgenicity for drought tolerance and other environmental stresses (or, for that matter, biological nitrogen fixation) are too complex to be attainable in the foreseeable future, taking into consideration our extremely limited knowledge of biological systems and how genetic/metabolic functions operate. Those who propagate the ideas that any biological function could be genetically manipulated are optimists who are probably victims of a consortium of 'arrogant' scientists and greedy business who have strong control on policy making and the media. '
  Fragment. Zie verder
  <>

 • no-profile-image

  Jelle Schot

  Ik gun die Wageningers best hun onderzoeksgeld, ze moeten toch ook leven. Van onze belastingcenten. Maar wat wel erg kwalijk is, is dat ze dat willen over de rug van de Derde Wereld. Duizenden katoenboeren plegen zelfmoord omdat ze door die Wageningse Groene Revolutie diep in de schulden zijn geraakt. Miljoenen armen worden naar de steden gedreven omdat er door die technische landbouw geen werk meer is. De lokale economie wordt om zeep geholpen door dure importen van, jawel, Westers gif en kunstmest, en zaden. Eerst de hybrides waardoor de oude onafhankelijke landbouw met z'n eigen veredeling en landrassen uitgeroeid werd. Inclusief rassenmengsels die bij elke weerssituatie wel wat opbrachten. Kassa voor onze Wageningse zaadbedrijven. Nu willen ze gepatenteerde gentechzaden gaan leveren. Weer kassa. O wat zijn we goed voor de wereld.
  Als al dat onderzoeksgeld was gegaan naar verbetering van HUN landbouwsysteem, was er geen honger, was er rurale ontwikkeling, waren er minder sloppenwijken.

 • no-profile-image

  klein boerke

  Wat is het toch jammer dat de vroedvrouw bij de geboorte van die zgn. goede lees giga varkensboere het verkeerde kwakje hebben weggegooid !!.
  Het zou ze sieren wat meer met de medemens op te hebben als alleen maar das kapitaal , met dat asociaal gedrag van na mij de zondvloed ohohoh.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.