Akkerbouw

Achtergrond

De rust op de graanmarkt lijkt terug

Na maanden van grote onrust op de graanmarkt lijkt nu de rust enigszins weergekeerd.
De Rotterdamse groothandelsprijs begon het jaar met een notering van €252 voor een ton voertarwe, deze week was de prijs terug op €235. Dat is overigens nog steeds ruim €70 meer dan een jaar geleden.
Voor het eerst sinds tijden lijkt er ook weer een relatie te ontstaan tussen de werkelijke fysieke handel en de beurshandel. Op de belangrijkste internationale beurzen is min of meer sprake van een shake out. Chicago heeft in vrij korte tijd veel ingeleverd. Stond de graannotering niet zolang geleden nog op $1300, afgelopen week was daar nog maar net iets meer $900 van over. Ook Parijs heeft een behoorlijke veer gelaten. Tot voor kort werd op de Mattif voor een ton tarwe tussen €250 en €260 genoteerd, nu staat de prijs voor de mei-levering rond €220. De nieuwe oogst wordt net boven de €200 verhandeld.
Een belangrijke reden voor het dalende prijsniveau zijn de gunstige vooruitzichten voor de oogst 2008. Het areaal in de EU is behoorlijk uitgebreid tot ongeveer 290 miljoen ton, waarvan ruim 128 miljoen ton tarwe. Dat is ruim 15 miljoen ton tarwe meer dan in 2007.Tot nu toe zijn er geen tegenvallers te melden, de weeromstandigheden zijn door de bank genomen goed. Het gewas kan zich goed ontwikkelen. Kortom de vooruitzichten op een grote oogst zijn goed.
De effectieve handel is, zoals al tijden, erg rustig. De verwerkende industrie heeft al vroeg in het seizoen veel ingekocht.

Prognose

Dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.