Akkerbouw

Achtergrond

Capaciteit van zaaimachine vergroot

Zoals bij iedere nieuwe machine zijn er altijd kinderziektes. Zo ook met de nieuwe 24 meter NDF zaaimachine. De meeste problemen hadden we met de verdeling van zaad en kunstmest

We hadden last van verstoppingen bij hoge doseringen. Hierop hebben het verdelingsysteem aangepast. Ook hebben we voor de zekerheid grotere wielen gemonteerd, zodat we met een bar bandendruk kunnen rijden.

Afgelopen maandag hebben we alles weer getest en nu konden we tot ruim 13 km /uur rijden en bij een dosering van 220kg zaad en kunstmest per ha.

Het is een mooi gezicht om 30 ha en 6,5 ton product per uur te verwerken en dat alles bij een juiste diepte.

Met deze capaciteiten is de aanvoer van zaadgoed en kunstmest een heel karwij. Ofschoon de zaadkar een inhoud heeft van 15 ton moet deze iedere 2 uur gevuld worden, wat inhoud dat er iedere dag 120 ton klaar moet staan.

Heel wat anders dan mijn eerste zaaimachine van 2 meter werkbreedte en een maximale snelheid van 4 km per uur. Met andere woorden, waar vroeger een hele dag voor nodig was, is nu in 4 minuten gebeurd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.