Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Broer en zus moeten slikken of stikken

Goed, broers en zussen krijgen hun deel wel bij opvolging, maar het is en blijft een schijntje.

Het ging er heftig aan toe in mijn vorige weblog. De reacties waren emotioneel. Even een samenvatting: ik schreef dat bij een bedrijfsovername alle aandacht uitgaat naar de opvolger en dat het voor de broers en zussen een kwestie is van slikken of stikken.

De meeste reacties waren van opvolgers die dit maar onzin vonden. Broers en zussen moeten niet zeuren. Wat denken ze nou? Dat de opvolger het zo makkelijk heeft? Niet dus. Die moet sappelen voor zijn bedrijf. Hij kreeg het niet voor niks. Laat die broers en zussen daar ook eens aan denken.

Ik krijg de indruk dat opvolgers niet goed begrijpen waar het eigenlijk om gaat. Dat is niet zo vreemd. Zij zijn er altijd vanuit gegaan dat zij het bedrijf over zouden nemen. Dat broers en zussen zich daar naar zouden voegen, stond als een pal boven water. Zo is het immers altijd al gegaan?

Maar feit blijft dat het niet eerlijk is. Dat voelen de opvolgers heus wel, anders zouden ze niet zo fel reageren. Goed, broers en zussen krijgen hun deel. Maar dat is en blijft een schijntje vergeleken bij de totale waarde van het bedrijf. Het is voor broers en zussen wel degelijk slikken of stikken. Anders is het bedrijf naar de haaien en de familieband ook. En dat wil niemand.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gedupeerde opvolger

  Ik kreeg de kans om van mijn ouders een heel mooi gezins bedrijf over te nemen. We hebben daar mondeling afspraken over gemaakt waar ik best mee kon leven. Het kwam er op neer dat mijn broers en zussen een heel leuk bedrag kregen dat ze makkelijker een huis konden kopen, en in de toekomst konden ze indien het goed ging het huis waar mijn ouders in wonen verdelen onder elkaar ging het niet zo goed dan deelde ik ook mee. Wat is nu het geval. Ik heb van mijn 16 jaar heel hard gewerkt, te weinig aan mijn studie gedaan maar wel een heel mooi maar zeker ook een groot bedrijf opgebouwd. Ik ben nu nog geen 30 en nu vindt mijn vader het onterecht als ik het bedrijf onder de afgesproken conditie over neem. Het vermogen is in die tijd veel meer als verdubbeld het bedrijf is vele malen groter. Maar hij heeft zeker ook heel hard gewerkt, maar het waren mijn ondernemers capasiteiten die dit mogelijk maken (mijn vader heeft die ook maar gebruikte die anders dan ik). Nu is het dus zo dat ik door mijn eigen succes een vele hogere overname som moet betalen. Ik had beter net als vele andere die tijd dat ik vrijgezel was op vakantie kunnen gaan zwemmen en een beetje lanterfante. Dit gaat nog veel harder als belasting, want daar zijn regels voor waar je je aan moet houden en je kunt die uitstellen tot je stopt met uitbreiden. Ik heb er nu spijt van dat ik het bedrijf op mijn 16 niet gelijk voor werkelijke waarde overgenomen had want dan was ik nu veel beter afgeweest. Ik wil hier alleen mee zeggen lig niet zo te stoken. Je maakt het iedereen alleen maar moeilijker, ook mensen waar het in vrede is geregeld en waar het uit kan lopen op een grote ruzie! Als iedereen tevrede is met een bedrag wat hij of zij krijgt dan is het goed. Bovendien is het geld wat de overname kandidaat krijgt geld wat uit het verleden verdient is door je voorouders om een bedrijf te runnen. Zo'n bedrijf is altijd meer waard geweest dan een normaal huis wat de meeste mensen hebben. Maar het is en blijft geld wat simpel weg bedoeld is om mee te ondernemen, en wat je met dat geld verdient is bedoeld om van te leven. Als één van de familie leden enkele miljoenen toe geschoven krijgt dan is dat geld in enkele jaren weg! Wil die ook een bedrijf op zetten dan helpen de meeste ouders die vaak ook financieel. Ik denk dat er vaak veel over gelult wordt maar van normaal praten over waar het geld die je ouders gekregen hebben (en uitgebreid door inflatie en hard werken) voor bedoeld is daar wordt niet bij stilgestaan!

 • no-profile-image

  Paul

  Als voor de marktwaarde over genomen moet worden, kan niemand meer een bedrijf over nemen. Dan wordt het alleen maar een kapitalistisch gebeuren, waar het recht van de sterkste geldt.
  Wat ook vergeten wordt, is dat er meestal een clausule is, dat de opvolger het bedrijf de eerste tien jaar niet mag verkopen, zonder de winst te delen met de familie.
  Tja, het is allemaal niet zo simpel, een bedrijf over nemen.
  groeten, Paul

 • no-profile-image

  Jop

  Waarom moeten andere kinderen zo nodig een bedrag van ouders krijgen? Hebben ze er zelf hard voor gewerkt? Of is het wel makkelijk om wat extra geld om handen te krijgen en daar dan mooi weer mee te gaan spelen?

  Ik kan me heel goed voorstellen dat het kapitaal in het bedrijf blijft zitten. Probeer eventueel voor elkaar te krijgen dat er een gedeelte van het vermogen op naamt komt van de andere kinderen en dat die dan een jaarlijkse (lage) rente ontvangen. Staakt de ondernemer dan komt het geld alsnog bij de betreffende kinderen. Blijft de overnamekandidaat ondernemen dan is hij niet afhankelijk van de rentepercentages die de banken hanteren. Een soort van samenwerking waar iedereen zijn voordeel van heeft.

 • no-profile-image

  Henk

  Jouw idee is 10x niks, Jop. Je broers/zussen als aandeelhouders. Want zogauw de resultaten tegenvallen of er is erges onenigheid over, wordt DIT er als eerste bijgesleept!!
  De eerste reactie hieronder kan ik helemaal al niet met de pet bij; mondelinge afspraken maken....
  Als je bij je vader in het bedrijf komt en je hebt de intentie om het later over te nemen, ga dan zo vlug als het kan met alle partijen rond de tafel, samen met een onpartijdige mediator.
  Leg alles vast zoals iedereen het wil. Dit voorkomt verrassingen naderhand, zoals bij deze 'gedupeerde'.
  Ik sta er werkelijkwaar van te kijken dat hedendag nog steeds op zulk drijfzand toekomstplannen gemaakt worden!
  Ik kan echt niet begrijpen dat iemand van school komt, thuis bliet werken, met de stille hoop dat die overname straks wel goed komt. Oké, tussen de soep en de erpel zal er best wel es anderhalf woord over worden gesproken, maar laat je als potentieel opvolger geen rad voor de ogen draaien!
  Iedereen die van school komt moet gaan werken. De een elders, de andere thuis. Degeen die elders werkt gaat toch ook niet ergens aan de slag op basis van wat vage mondelinge toezeggingen? Waarom zou je dat dan wel doen als je thuis meehelpt.

 • no-profile-image

  D vd H

  Ik vind het meer dan verschrikkelijk dat een boerenbedrijf altijd naar de zoon wordt toegewezen. in mijn geval ik ben de dochter en heb ik niks mogen weten over de overname en heb ik ook door toedoen van een akelige accountant van de LTB niks mogen ontvangen en is er geen enkele regeling met mij getroffen! Ik heb naderhand vernomen dat de boerderij voor veel te weinig geld is overgegaan en heeft mijn broer 3 jaar later het bedrijf tegen een enorme winst aan een projectontwikkelaar verkocht voor miljoenen!! Ook was er geen clausule afgesproken bij de doorverkoop! Nu is mijn vader overleden en ga ik een rechtzaak aanspannen! Klote boeren!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.