Akkerbouw

Achtergrond

Bedrijf van 155.000 ha te koop

Op school heb ik geleerd dat 40 hectare per bedrijf de optimale grootte is. Hier in Australië zie ik veel akkerbouwbedrijven van 10.000 hectare en veel meer.

Op school heb ik geleerd dat 40 hectare per bedrijf de optimale grootte is. Zodoende werd de Noordoostpolder verdeeld in 40 hectare grote bedrijven. Enkele jaren later was 60 hectare de optimale grootte. Tegenwoordig blijken akkerbouwbedrijven van 100 hectare al te klein te zijn. En deze trend zet door. Hier in Australië dacht ik dat 1.000 hectare akkerbouw een behoorlijk grote boerderij was. Echter, als ik goed rondkijk zijn er veel akkerbouwbedrijven van omstreeks 10.000 hectare.

Van slager naar 80.000 ha

Een van mijn buren is een zoon van een slager, maar hij wilde boer worden. Nu bewerkt hij 40.000 hectare. Echter, de vorige maand kwam er ongeveer 400 kilometer naar het zuiden een andere boerderij te koop. Daar heeft hij wel interesse in. Dit jaar gaat hij dus 80.000 ha bewerken.

50 man personeel

Er zijn meerdere personen die het hier goed hebben gedaan in de landbouw. Er is een akkerbouwer die 20 jaar geleden met een gazonmaaier de tuinen bij andere mensen maaide om wat inkomen te hebben. Dit jaar gaat hij over de 100.000 hectare granen zaaien. Hij hoopt hiervoor 50 man personeel te vinden en ruim $25 miljoen (€15 miljoen) voor de kosten van zaad en kunstmest.

Voor de liefhebbers

Voor degenen die nog iets groter willen, er zijn nog wat boerderijen te koop. Wat denkt u van Warbreccan bij Stonehenge, grootte 155.000 hectare. De veilingsdatum is 16 mei 2008. Trouwens de 6.000 stuks vee die op het bedrijf grazen zijn inbegrepen. Meer informatie op over dit bedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.